Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Befutott az első zarándokvonat

Tegnap délben némi késéssel megérkezett a nagyváradi vasútállomásra a csíksomlyói búcsúra tartó Boldogasszony Zarándokvonat. Szent László király szentté avatásának 825. évfordulóján a magyarországi zarándokok tiszteletüket tették Szent László király városában, Nagyváradon, ahol a római katolikus püspökség szervezésében megkoszorúzták a lovagkirály szobrát, majd szentmisén vettek részt a székesegyházban.

befutott (1)

Magyarország irányából idén két zarándokvonat érkezik a csíksomlyói búcsúra. A Boldogasszony Zarándokvonat utasait a katolikus püspökség részéről Fodor József vikárius fogadta a váradi vasútállomáson. Az állomás vezetősége dicséretesen készségesnek bizonyult, az állomásfőnök személyesen ment ki a peronra, melyre a zarándokvonat befutott, és egyeztetett az egyházi szervezőkkel, biztosítva őket arról, hogy a Román Vasúttársaság (CFR) váradi alkalmazottai mindent megtesznek, hogy a zarándokok biztonságosan utazzanak. A vonatot, miután a zarándokok leszálltak, átirányították egy másik vágányra, ahol több mint egy órát várt, míg utasai a váradi székesegyházban misét hallgattak.

befutott (2)

A magyarországi csapattal utazott Székely János esztergom-budapesti római katolikus segédpüspök is. A több mint ezer magyarországi zarándok gyalogosan ment el a székesegyházig, menet közben az utcákon a váradiak több helyen megálltak és integettek a Szűz Mária-énekeket és Szent László-himnuszokat éneklő magyarországiaknak.

A székesegyház bejáratánál Böcskei László római katolikus megyéspüspök fogadta és üdvözölte a vendégeket.

befutott (3)

A Boldogasszony Zarándokvonat utasainak nevében a mise előtt többen köszönetet mondtak a váradiaknak, Székely János hangsúlyozta, hogy az elmúlt idők politikai viharait tekintve az anyaországi magyarok egyre inkább töltekezni jönnek a keresztény gyökereket erőteljesen őrző partiumi, erdélyi magyarok közé, tanulva és erőt merítve az itteniek hitéből, tartásából, életigenlő humorából és emberségéből. Ezt követően került sor a szentmisére, melyet Böcskei László püspök celebrált. A zarándokok (mint közülük sokan el is mondták) lelkileg feltöltődve indultak tovább Szent László király városából a Magyarok Boldogasszonyát köszöntő csíksomlyói búcsúba.

befutott (4)

Az Össznemzeti Zarándokvonatnak nevezett szerelvény, azaz a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz egyesített szerelvénye ma, június 2-án 11.08 órakor érkezik meg a váradi nagyállomásra, ahol szokás szerint ezt a vonatot is szeretettel várják majd a helybéli magyarok.

Szőke Mária