Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Befogadó szeretet

A székely menekültek hajdúnánási befogadásáról tartott vetítettképes előadást tegnap Buczkó József néprajzkutató a Polgári Magyarországért Alapítvány, a Magyar Polgári Egyesület (MPE) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. Idén száz éve ugyanis, hogy a román hadsereg 1916. augusztus 27–28-án bevonult Erdélybe, elűzve a székely lakosságot otthonaikból.

Buczkó József

Buczkó József

A megjelenteket Nagy József Barna, az MPE elnöke köszöntötte, aki rögtön fel is tette a kérdést: miért pont székelyföldi kutatásba kezdett a hajdúnánási kutató? Buczkó József elmondta, hogy egyszer karácsonyra kapott egy Megalkuvás nélkül – Száz éve született Jakab Antal című könyvet, mely leírja ugyan az erdélyi római katolikus püspök életét, de a család menekülését és annak körülményeit nem. Így jött a gondolat, hogy a néprajzkutató feltárja, megvizsgálja a székelyek hajdúnánási befogadását, mely tanulmányból kötet is született 2011-ben „Szállást adtunk hűséges, magyar véreinknek” Székely menekültek Hajdúnánáson – 1916–1918 címmel.

befogado szeretet 2

Az előadó röviden ismertette a románok bevonulásának előzményeit, majd képes összeállításban bemutatta, hogyan indultak útnak a székelyek a kijelölt alföldi befogadó városokba. Mint mondta, a csíki vármegyeieknek Hajdú vármegyét jelölték ki, ahova több mint húszezer menekült érkezett. Debrecenbe, a vármegye székhelyére 6000, a megye többi városába 2500–3000, Hajdúnánásra 3200. Buczkó József beszélt a menekültek elszállásolásáról, élelmezéséről, a csíki közigazgatás hajdúsági rendszerezéséről, a menekült gyermekek iskoláztatásáról, a vallási élet intézéséről, melyeket mind egy úgynevezett Segélyező Bizottság, illetve a Debreceni Erdélyi Menekülteket Gyámolító Bizottság szervezett. A néprajzkutató hangsúlyozta, hogy azért lehetett hajlékot, konfliktus nélküli együttélést teremteni az egyébként is gazdasági válságban lévő Hajdúnánáson, mert volt befogadó szeretet.

Az előadás végén Buczkó József beszélt még a székelyek hazaérkezéséről, ahol a román pusztítás után teljesen új életet kellett kezdeniük, otthonaikat újjáépíteniük. A befogadásra pedig minden évben megemlékeznek Hajdúnánáson, ahol egyébként keresztet állítottak a 39 Nánáson elhunyt székely emlékére, illetve évente megkoszorúzzák a Befogadó Szeretet Emlékművét is.

A néprajzkutató az előadás végén minden megjelentnek ajándékba adott egy-egy példányt könyvéből, melyet a helyszínen dedikált is.

Kiss Erzsébet Janka