Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Befejeződött a magyar kultúra ünnepe

Január 22-én, a magyar kultúra napján tartott gálaesten átadták a Magyar Kultúráért-díjakat a nagyváradi színházban. A díjátadás után a Liliom című előadást láthatta a közönség.

A Himnusz közös eléneklése után A magyar kultúra ünnepe rendezvénysorozat fővédnöke, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, illetve védnöke, Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere mondott beszédet.

Muraközi István

Muraközi István

Kelemen Hunor többek között arról beszélt, hogy egy nemzet kultúrájának fennmaradása egyéni és közösségi döntések hosszú sorozata, s az erdélyi magyaroknak kötelességük megőrizni, a hétköznapok részévé tenni azt, amit elődiek létrehoztak.

Muraközi István beszédében többek között az olcsó tömegízlés kielégítésének veszélyeitől szólt, és azt is hozzátette, hogy bár a magyarság sokszor idegen ajkú uralom alatt volt a Kárpát-medencében töltött bő 1 100 esztendő alatt, ugyanakkor gazdasági vagy politikai döntések nyomán sok nemzetiség is érkezett, ennek pedig egy gazdag, sokszínű kultúra lett az eredménye.

A díjazottak

A díjazottak

A fővédnök és védnök beszéde után Biró Rozália szenátor és Kelemen Hunor adta át a Magyar Kultúráért-emlékplaketteket, -díjakat és a két életműdíjat. A laudációkat Szabó Ödön képviselő, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke olvasta fel. Ez évben a Jakobovits Miklós-díjat az Amerikai Egyesült Államokban élő Gerendi Anikó érdemelte ki, ő azt egy későbbi időpontban veszi majd át.

A csütörtöki gálaesten emlékplakettet kapott Szabó Amália, a belényesújlaki Rezgő Néptánccsoport vezetője, Brúgós Sándor Csaba néptáncos, a Nagyvárad Táncegyüttes tagja és Csorba Sándor érsemjéni muzeológus. A három díjazott Gali Teréz nagyszalontai énekes, Tóth Andrea, az X-faktor győztese (távollétében szülei vették át a díjat) és Monica Molnar énektanár (Tóth Andrea és a Megasztár-győztes Tolvai Renáta is a tanítványa volt) lett. Életműdíjban ebben az évben Budaházy István főgyógyszerész és Dérer Ferenc újságíró részesült.

Fried Noémi Lujza