Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Befejeződött a fúvósok parádéja

Vasárnap este zárult a III. Parádé Fúvós Fesztivál, amelynek három napon át a váradi Holnaposok szoborcsoport szomszédsága nyújtott otthont. A szabadtéri helyszínre eredményesen kicsalogatott közönség szívét minőségi szórakoztató muzsikával hódította meg a fesztivál.

A harmadik, egyben utolsó koncerten a Nagyváradi Szimfonikus Fúvószenekar játszott, karöltve a Nagyváradi Egyetem zeneművészeti fakultásának kórusával és Carmen Vasile egyetemi operaosztályának énekes szólistáival, elsősorban Orosz János karmester vezetésével, valamint Valentin Lazăr meghívott dirigens közreműködésével.

Befejezodott 1

A műsor vázát nagy százalékban ugyanaz a repertoár alkotta, amellyel nagyjából bő egy hónappal ezelőtt, a filharmónia termében ünnepelte koncerttel ötödik születésnapját a nemcsak Váradon, de az országban is egyedülálló, számos nemzetközi díjat elnyert fúvószenekar.

Befejezodott 2

John Williams Superman-filmzenéje indította a műsort rögtön ütős hangulatot teremtve, majd sorra következtek a fülbemászó, ismert komolyzenei átiratok, operadallamok vagy épp filmzenei slágerek fúvóskari feldolgozásai: J. S. Bach 147. kantátájának ismert kórusrészlete (Jesu bleibet meine Freude), Vangelis 1492: A paradicsom meghódítása-filmzenéje, két közkedvelt Puccini-ária („O mio babbino caro” – Gianni Schicchi, Kalaf-ária – Turandot), Szivárványdal az Óz, a csodák csodája c. filmből, majd ismét két John Williams-darab, a Schindler listájának híres hegedűtémája – Székely Boglárka szólójával – és a Hymn to the Fallen (a Ryan közlegény megmentéséből). A programot Verdi Pezsgőáriájával (Traviata) zárták közösen a szólisták – Szabó Éva, Cristina Bede, Hasas Beatrix Nicole, Bede Róbert, Bede László.

Legvégül Hoside Takasi vérpezsdítő Händel Hallelujah-feldolgozását hallhattuk a fúvósok és a kórus közös örömzenéjében, a néger spirituálék ritmikus és muzikális világával bőségesen megfűszerezve. Ez utóbbi számot ráadásként is megismételte a csapat a közönség szűnni nem akaró tapsára.

Tóth Gábor