Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Befejezhetik a gyorsforgalmi utat

Két és fél évvel ezelőtt, 2015. december 23.-án adták át a forgalomnak a nagyváradi Constatin Prezan hídtól a Füstös (ma Teodor Neş) hídig haladó gyorsforgalmi utat, igaz hiányosan. A 3,57 kilométer hosszú útnak ugyanis nem készül el egy 650 méteres szakasza, mivel a váradi önkormányzat nem tudta megszerezni a Román Államvasutaktól (CFR) azt a területet, melyet átszelt volna az útszakasz. Így a 12,5 millió euró értékű út (ebből a vissza nem térítendő támogatás értéke 5,5 millió euró volt, melyet Biharkeresztessel közösen, HU-RO pályázaton nyert meg az önkormányzat) egy szakasza a szűk utcákon kanyarog a vasútállomás mellett.

Két és fél után elékészülhet az út  Archív fotó

Két és fél után elékészülhet az út
Archív fotó

Két és fél évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a probléma megoldódjon. A váradi tanács csütörtöki rendkívüli ülésén ugyanis a tanácstagok egyhangúlag jóváhagyták azt a bérleti szerződést, melyet idén július 2-án kötött meg az önkormányzat és a CFR. Az öt éves időtartamú, 2022. július 30-áig érvényes szerződés szerint az önkormányzat bérbe veszi a CFR-től az út befejezéséhez szükséges 13 588 négyzetméternyi területet. Az önkormányzat a saját költségvetéséből fedezi majd a havi, áfa nélkül 14 131,52 eurós bérleti díjat és háromhavi 50 449,32 euró bért fizetett a vasúttársaságnak garanciaként.

Egyhangú döntés született

Egyhangú döntés született

Ilie Bolojan nagyváradi polgármester az ülést megelőzős sajtótájékoztatón elmondta, hogy terveik szerint augusztus második felében elkezdik az útépítést, és remélhetőleg két, két és fél hónap alatt elkészülnek azzal, így ősszel teljes hosszában járható lesz az út. Az elöljáró azt is hozzátette, kezdeményezik egy kormányhatározat meghozatalát, mellyel a jelenleg bérlet területet a váradi önkormányzat tulajdonába utolják majd át.

Fried Noémi Lujza