Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Beethoven zárta az évadot

A Nagyváradi Állami Filharmónia 2016/2017-es évadát Beethoven Fesztivál zárta. Az intézmény zenekara Gábor Ferenc karmesterrel és Balog József zongoraművésszel állt színpadra az évadzáró koncerten.

Balog József, Gábor Ferenc és Tódor Albert

Balog József, Gábor Ferenc és Tódor Albert

A Nagyváradi Állami Filharmónia 2016/2017-es évadának utolsó koncertjét hallhatta a közönség tegnap este, melyen Ludwig van Beethoven (1770–1827) három csodás darabjával búcsúzott egy időre a zenekar: Coriolan-nyitány, op. 62, 3., c-moll zongoraverseny, op. 37 és VII. A-dúr szimfónia, op. 92.

Az erdélyi származású Gábor Ferenc, aki 1994 óta a Berlini Koncertház Zenekar (volt Berlini Szimfonikus Zenekar) szólóbrácsása, illetve 2007 óta saját együttessel (Solistensemble Ligatura Berlin) is rendelkezik, nem első alkalommal zárt évadot a nagyváradi filharmóniában. A VII. szimfóniát Beethoven egyik legszebb alkotásának nevezte, amely remekül igazodott egy évad végéhez, jóindulattal, optimizmussal és örömmel töltötte el a közönséget, hiszen a szerzemény a német zeneszerző életének egy boldogsággal teli periódusában keletkezett.

A Budapesten született Balog József több alkalommal is játszotta már Beethoven harmadik zongoraversenyét, például a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, sőt, korabeli hangszereken is, ami segített tökéletesíteni saját játékát. Véleménye szerint ez a darab az utolsó klasszikus zongoraverseny, amelyben a zongora önmagában is megállja a helyét, akár kamarazenei formációban, és második tételét a valaha leírt legszebb zongorára írt műnek nevezte. Megosztotta továbbá azt is, hogy karrierje során ezeket a pompázatos darabokat kottával szereti játszani, valamint Kocsis Zoltán zongoraművészt idézve azt mondta, hogy Beethoven akkor is jól hangzik, ha rosszul játsszák.

A koncerteket megelőző napon hagyományosan megtartott sajtókonferencia lehetőségével élve ugyanakkor, a filharmónia igazgatója, Tódor Albert is búcsút vett a közönségtől, hiszen nyolc évig tartó vezetői tisztéből visszavonulva a tegnap esti volt az utolsó koncert, ami az ő keze nyomát viseli. Munkássága alatt Nagyvárad klasszikus zeneestjeinek háza felkerült Románia legjobb öt filharmóniájának listájára, és a helyi és megyei intézményekkel való együttműködésnek köszönhetően nem csupán a szakma, hanem a létszámban is megnövekedett, sok diákot vonzó közönség is elismeréssel és tisztelettel adózik az intézménynek. A visszavonuló igazgató köszönetét fejezte ki a közönség és minden támogató irányában, és reményét is, hogy a jó talajban elvetett magok továbbra is gyümölcsöznek majd, illetve, hogy sikerül továbbra is figyelemmel kísérnie, esetleg a háttérben részt is vennie a jövő évadok tevékenységében.

Az igazgatói hely betöltésére kiírt vizsga tegnap zajlott, és az új vezetőt július 1-én nevezik ki hivatalosan. Azt már tudni lehet, hogy a 2017/2018-as évadot Romeo Rîmbu karmester vezényletével nyitják majd meg.

Szamos Mariann