Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Beadták a derekukat a háziorvosok

Annak ellenére, hogy a szakminisztérium nem teljesítette követeléseiket, végül minden érintett Bihar megyei háziorvos szerződést hosszabbított az egészségbiztosítási pénztárral 2018 márciusáig – tudatta sajtóközleményében az intézmény. Ezzel véget ért az orvosok január 3. óta tartó minisztrájkja.

doki

Az egészségbiztosítási pénztárral szerződésben álló mind a 332 Bihar megyei háziorvos aláírta a szerződéshosszabbítást, így a páciensek továbbra is térítésmentesen részesülhetnek háziorvosi konzultációban, illetve kaphatnak a pénztár által megtérített küldőcédulákat, recepteket.

A háziorvosok országos szinten már tavaly ősszel megkezdték tiltakozó akciójukat, melynek keretében 2017. november 15-én a bukaresti Victoriei téren is felvonultak, és a Háziorvosok Országos Egyesületének képviselői találkozón vettek részt Mihai Todose miniszterelnökkel, valamint Florian Bodog egészségügyi miniszterrel, akik ígéretet tettek a rendszer hibáinak orvoslására. Mivel ez nem történt meg, 2018 elején a háziorvosok jelentős hányada kijelentette, hogy nem hosszabbít szerződést az egészségbiztosítási pénztárral. Múlt hét végéig országos szinten még a háziorvosok 25%-a nem írta alá a szerződést. Az orvosok – részben a betegek iránti elkötelezettségből – mégis beadták a derekukat, és márciusig meghosszabbították lejárt szerződéseiket, annak ellenére, hogy követeléseiket nem teljesítették.

A háziorvosok, akik országos szinten az egészségügyi szolgáltatások 70%-át biztosítják, elsősorban azt rótták fel a szakminisztériumnak, hogy a jelenlegi rendszer puszta formalitássá degradálja a háziorvos–beteg kapcsolatot. Ugyanakkor követelték, hogy a nemzeti egészségbiztosítási alapból a háziorvosi rendszerre irányított összegek mértékét a jelenlegi 5,8%-ról 10%-ra emeljék. Egy háziorvos naponta legfeljebb 20 konzultáció elvégzésére jogosult, melyeknek mindegyikéért – felkészültségétől függően – 10,89 lej és 14,52 lej közötti összeget térítenek meg neki. Ebből a háziorvosnak fedeznie kell a rendelő fenntartási költségeit, az adót, a helyiség bérletét, a közköltségeket és a felszereléseket, illetve fizetnie kell az asszisztenseket, melyeknek bérét nemrég megemelte a kormány. Mint rámutattak, egy fodrász egy hajvágással többet keres, mint egy háziorvos egy konzultációval.

Sz. G. T.