Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Barangolás a Gyilkos-tó környékén

Szokásos heti összejövetele keretében vetítéssel egybekötött előadást tartott az EKE ’91 Nagyvárad–Bihar kedden a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében. Az egybegyűlteket Tiponuţ Tibor egyesületi elnök köszöntötte. Az eseményt egyperces néma megemlékezéssel kezdték, mellyel a Nagyváradról elszármazott, és nemrég Kanadában elhunyt egykori EKE-tag, Lump János emléke előtt kívántak tisztelegni. Ezt követően Torma József alelnök tartott vetítettképes előadást a Békás-szoros és a Gyilkos-tó környékén tett 2008-as utazásáról.

Barangolas (2)

Az alelnök beszámolójában beszélt a 983 méteres magasságban elterülő Gyilkos-tó keletkezéséről, az azt övező népi legendákról, elnevezésének történetéről, valamint a fordított L alakú állóvíz környékének legszebb látványosságáról, a Békás-szorosról, amely gyakorlatilag egy szurdokkomplexum, ahol valamnnyi oldalpatak szurdokvölgyeken keresztül igyekszik a Békás-patakba.

Az előadó és családja által készített felvételeken többek közt megelevenedett a Kis-Cohárd 1344 méter magas sziklája, a Gyilkos-kilátó, az utazók védőszentjének szentelt Szent Kristóf-kápolna, a Békás-szoros, a Kőkapu, az Oltárkő, a befejezetlenül hagyott „Magyarok hídja”, amely a Kis Békás torkolata felé vezet, a Lapos szoros, a Mária-forrás, a Vízöntő barlang és az úgynevezett Kőüstök. A gyönyörű felvételek ugyanakkor megörökítették a Gyilkos-tó csónakkikötőjének hangulatát, a tóban fürdőző vadkacsákat, valamint a gyors hegyi patakokat, melyeknek habzó vizét gyakran nehéz volt megkülönböztetni a ragyogóan fehér szikláktól.

Sz. G. T.