Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bányavíz és tenger

Székely Csaba Bányavíz című, trilógiazáró darabjának felolvasószínházi előadásával ünnepelte a Szigligeti Színház a Magyar Dráma Napját. A nagyváradi Bodegában megtartott előadáson a darab rendezője, Szabó K. István olvasta fel Visky András üzenetét, az előadás után pedig Simon Judit szerkesztő, a Riport kiadó vezetője (az előadás partnerei a Várad folyóirat és Erdélyi Riport voltak) osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel.

banyaviz

„A Magyar Dráma Napján az önmagunkkal való folyamatos szembenézés bátorsága elodázásának, elodázásának és visszautasításának a közös tapasztalata is előttünk áll. A Másikat szemlélve saját arcunkba tekinteni: kikerülhetetlen és, nem kétséges, fölemelő feladat, aminek a dialógus ezen egyedülálló művészete, a dráma a legjobb formája. Sem valódi dráma, sem igazi színház nem lehetséges játszók és nézők egymásra és egymásba tekintése nélkül.”– áll Visky András üzenetében, Székely Csaba darabja pedig kiválóan alkalmas az egymásra és egymásba tekintésre.

Kegyetlen, kíméletlen humora, szabadszájúsága szórakoztat, ugyanakkor a párbeszédek nyomán sorban bontakoznak ki előttünk a szereplők közötti tragikus viszonyok. Papi pedofília, nemi erőszak, lopás, mérgezési kísérlet, felekezeti gyűlölet, a házvezető lányának öngyilkossága mind-mind tragikus velejárói az elhagyott bányavidéki falu életének. Kiút, menekülési lehetőség nem nagyon kínálkozik, Mártonnak, a gondnoknak még reményt jelenthetne Imola iránt érzett szerelme, azonban a lány az erőszak után elmenekül tőle, azzal a pénzzel, amelyet házuk leégésekor lopott el a pap. Tragédiák villantak fel a néző előtt, aki nevetés közben is beleborzong az elhangzottakba, a szövegek azonban továbbgondolásra is késztetik.

A fellépők megérdemelten kaptak vastapsot vasárnap este, és az előadás után kötetlenül folytatódhatott a beszélgetés.

Fried Noémi Lujza

Szereplők:

IGNÁC, katolikus pap: ifj. Kovács Levente

MÁRTON, a templom gondnoka, Ignác nevelt fia: Hunyadi István

ISTVÁN, tanító: Szotyori József

IMOLA, a tanító lánya: Gajai Ágnes

IRÉN, a pap házvezetőnője: Kovács Enikő