Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bántalmazott nők és gyermekek

Romániában egyre több olyan bűncselekményt jegyeznek, ahol az áldozatokat a családjukon belül éri bántalmazás. Erről a jelenségről kérdeztük Szarka Árpádot (képünkön), a Bihar Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettesét.

Mint megtudtuk, sok olyan esetben kérik a gyermekvédelmi szakemberek segítségét, ahol családon belüli erőszak történt, hiszen a szülők közti konfliktus során bántalmazás érheti a gyerekeket is. Például nagyon sok olyan esettel szembesülnek a gyámügyi hatóságok, amikor a részeg családfő ittasan bántalmazza a családanyát és a gyerekeket. Ilyenkor azonban – ha nem nagyon súlyos a bűncselekmény – a hatóságok csak akkor léphetnek közbe, amennyiben a bántalmazott anya segítséget kér és feljelentést tesz.

bantalmazott

Tavaly Románia is ratifikálta a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak megelőzésére és felszámolására vonatkozó isztambuli egyezményt, amelynek célja az erőszak megelőzése, az áldozatok védelme és az elkövetők felelősségre vonása. 2015-ben Romániában 1085 feljelentés érkezett családon belüli erőszak miatt, a jegyzett adatok szerint közel tízezer személyt ért bántalmazás családján belül. Ez azonban a jéghegy csúcsa, a legtöbb esetben szégyellnek feljelentést tenni a bántalmazottak, főleg azok a családanyák, akik félnek, hogy ezzel gyermekeiket veszélybe sodorják. Amennyiben az anya feljelentést tesz, a hatóságok (ha erre van igénye az áldozatnak) megpróbálják ideiglenesen olyan szociális házba helyezni az agressziónak kitett családot, ahol védelem alatt állnak, hiszen volt már rá példa, hogy a bántalmazó férj ellen távolságtartási parancsot kellett kiadni, mert zaklatta az anyát a munkahelyén és a gyerekeket az iskolában.

Szarka Árpád elmondta, nagy felelősség terheli a bántalmazottak, főleg a bántalmazott gyerekek környezetét, elsősorban az iskolát. Ha egy pedagógus arra utaló jeleket tapasztal, hogy egy diákot otthon bántalmaznak, kötelessége azt jelenti a rendőrségnek vagy a gyámügyi szerveknek.

„Nagyon fontos lenne, hogy az osztályfőnöki órákon felvilágosítsák a gyerekeket, hogy nálunk is működik az az ingyen hívható segélykérő szám, ahol a gyerekek jelezhetik a hatóságok felé, ha bántalmazzák őket. A 0259/983-as telefonszámon állandóan fogadjuk a hívásokat, de egyelőre kevés olyan eset volt, amikor kiskorú kért segítséget telefonon” – mondta Szarka Árpád.

Családon belüli bántalmazás esetén a 112-es gyorssegélyvonalat, a 0259/412-472-es számon a rendőrséget, a 0359/409-285 számon pedig a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságot lehet hívni és bejelentést tenni. Szarka Árpád még hozzáfűzte, jó volna tudatosítani az áldozatokban, főleg a nőkben, hogy ne szégyelljenek segítséget kérni, hiszen a családon belüli agresszió nemcsak nekik, de a bántalmazott, állandó lelki nyomás alatt levő gyerekeknek is maradandó lelki sérüléseket okozhat.

Szőke Mária