Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bánsági néphagyományok Nagyváradon

Mihai Jurcă, a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) vezetője két új hétvégi programról számolt be tegnap délelőtt a nagyváradi városháza Rimler Károly termében.

bansagi

Az Oradea Summer Film (OSF) második felvonása a NEXT fesztivál filmjeivel tegnap este zárult, és mától a DIGI filmjeivel folytatódik a hétvégén.

A nagyváradiakat múlt hét péntek óta szórakoztató OSF filmfesztivál a hétvégén két másik programmal is kiegészül: egy néphagyományokat bemutató előadás Arad-Temes térségének (Bánság) dedikálva és egy a világban szétszóródott román diaszpóra-találkozó formájában.

Mihai Jurcă a Bánság térségének néphagyományait idéző előadással kapcsolatban közölte, hogy az augusztus 13-án, vasárnap, 19 órától, a nagyváradi vár fejedelmi palotájának udvarában megtartott esemény egy olyan rendezvénysorozat elindítója, amely a következő két hónapban folytatni kívánja a népi kultúra értékeinek bemutatását a megyeszékhelyen: szeptemberben Bukovina, októberben pedig Szeben térsége következik, a tervek szerint két-három napra bővítve ki a rendezvények időtartamát. A vasárnapi előadás alkalmával fellép a Zărandul Arad Néptánceggyüttes, amely olyan közismert bánsági előadóművészeket kísér majd, mint Tiberiu Ceia, Felicia Stoian, Tiberiu Crişan, valamint Petrică és Ramona Viţa.

Szintén vasárnap, a 14 órakor kezdődő „Repatriált – Nagyvárad az Otthon” nevet viselő rendezvény az országból, illetve elsősorban Nagyváradról elköltözött románokat hívja haza immár második alkalommal, azzal a szándékkal, hogy a találkozókkal a város vezetősége megpróbálja hazacsábítani őket. A polgármester levélben kézbesített meghívására érkező elszármazottak a Vár-és Várostörténeti Múzeum idegenvezetői révén egy városnéző túrára indulnak majd a belvárosban, majd ezt követően, 16 órától, a városházán kerül sor egy beszélgetésre, amely lehetőséget ad a meghívottaknak arra, hogy megismerkedjenek Nagyvárad jelenlegi befektetési lehetőségeivel és fejlesztési programjaival, illetve egy kérdőív kitöltésével javaslatokat is tehetnek a helyi megélhetési feltételek jobbítása céljából.

Szamos Mariann