Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bánffy Miklós-kiállítás nyílik Nagyváradon

Január 22-én, a  magyar kultúra napján nyitják meg a nagyváradi vár C. épületében az Illuzió és tükröződés című gróf Bánffy Miklós pályaképét bemutató tárlatot. A kiállítás megnyitója 13 órakor kezdődik, ezen Prőhle Gergely nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár is beszédet, mondta Huszár István alpolgármester Szebeni Zsuzsa kurátor mellett. Az alpolgármester és a kurátor tegnap sajtótájékoztatón számolt be bővebben a tárlatról.

banffy

Nagyvárad a 32. helyszín, ahol megnézhetik majd a gróf Bánffy Miklósról szóló tárlatot, melynek anyaga 17 intézménytől és húsz magánszemélytől származik, mondta Szebeni Zsuzsa. Kevesen tudják, hogy Bánffy Miklós nemcsak író – bár Nagyváradra a Helikon-estekre érkezett annak idején – hanem grafikus, díszlet- és jelmeztervező is volt, illetve ős volt IV. Károly király koronázási ünnepségének főrendezője.

A váradi kiállításon láthatja először a közönség a család egyik pecsétjét, melyet Bánffy Farkas bocsátott a rendelkezésükre, mondta a tárlat kurátora, aki az író unokájának, Nicolette Jelen Bánffynak sajátságos technikával készült üveg- és szilikátmunkáira is felhívta a figyelmet.

A kiállítás február 28-ig láthatják Nagyváradon, a tervek szerint 12 és 15.30 óra között, azonban elképzelhető, hogy ez az időintervallum változik, hogy többen megnézhessék a tárlat anyagát.

Fried Noémi Lujza