Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bálint János fuvolaművész a filharmónia vendége

A nemcsak Magyarországon, de a nemzetközi zenei szakmában is a világ egyik legelismertebb fuvolaművészének számító Bálint János lesz vendége a nagyváradi filharmónia ma 19 órakor kezdődő szimfonikus hangversenyének, melyen saját fuvolaátiratában játssza Paganini 2. hegedűversenyének adaptációját, a híres, Lisztet is megihletett ún. La Campanella fináléval.

A bemutatandó versenymű-átirat váradi vonatkozású különlegessége, hogy Bálint János nagyjából 25 esztendővel ezelőtt készítette el egy az olaszországi Assisi-beli fesztiválmeghívásra, ahol az idő tájt épp a váradi filharmónia csapata volt a rezidens zenekar, így Acél Ervin karmesterrel közösen ott és akkor világpremierben szólalt meg a ma este újra hallható átirat. A jelenleg Detmoldban főállásban lévő, de Európa-szerte meghívásoknak (mesterkurzusok, koncertek, lemezfelvételek) eleget tevő Bálint János külön hangsúlyozta, hogy nagy szeretettel jön a határon innen eső nagy kulturális hagyományú városokba zenélni. Játszott már nagy sikerrel a kolozsvári, székelyudvarhelyi zenekarokkal, de Nagyváradon is fellépett hét  évvel ezelőtt, valamint további meghívásai vannak kilátásban Szatmárnémetibe, Brassóba és Nagyszebenbe is.

Bálint János és Jankó Zsolt

Bálint János és Jankó Zsolt

A koncert karmestere, Jankó Zsolt elmondta, a versenyművet körítő spanyolos koloritú, forró temperamentumú vonzó repertoárt, mely Gerónimo Giménez Luis Alonso lakodalma című zarzuela (spanyol táncos operettműfaj) nyitányát, illetve Geroges Bizet Carmen című operájából készült szvittételeket tartalmaz, minden hölgynek szívből ajánlják a közelgő nőnap alkalmából. Giménez karmesterként egyébként először mutatta be Madridban 1887-ben a népszerű Carmen című operát.

Jankó Zsolt a nagyváradi filharmóniánál ellátott állandó karmesteri feladatai mellett a Kolozsvári Magyar Opera dirigense is, ezzel a társulattal a közeljövőben kétszer is Budapesten vendégszerepelnek majd, ugyanakkor Jankó a Budapesti Fesztiválzenekar asszisztens-karmestereként épp februárban lépett fel legutóbb a Művészetek Palotájában.

Tóth Gábor