Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Balettzenék a filharmóniában

Ma este a Nagyváradi Állami Filharmónia Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840–1893) orosz és Joe Porter kortárs kanadai komponista egy-egy zeneművéből, illetve néhány neves francia balettzeneszerző repertoárjából kínál válogatást.

Szabó Zsolt, Tiberiu Oprea és Alexandru Anastasiu

Szabó Zsolt, Tiberiu Oprea és Alexandru Anastasiu

A Nagyváradi Állami Filharmónia ma 19 órakor kezdődő szimfonikus koncertjének meghívottja, Tiberiu Oprea karmester és Alexandru Anastasiu vibrafonművész, valamint Szabó Zsolt, aki a zenekarban játszik dobon. Az este programját Csajkovszkij népszerű Olasz capricciója, op.45, Porter The Traveling Carnival – vibrafonversenye, illetve három francia zeneszerző, Charles Gounod (1818–1893), Léo Delibes (1836–1891) és Jules Massanet (1842–1912) balettzenéi alkotják.

A baráti hármas ebben a formátumban első alkalommal lép fel Nagyváradon. A Piteşti-i Filharmónia karmestere, Tiberiu Oprea első alkalommal jár a városban, és az este különlegességét egyaránt a vibrafonverseny és a balettzenék előadásában nevezte meg, amelyek nem szerepelnek túl gyakran zenei előadások programjaiban. A kiválasztott balettdarabok: Gounod Faustja, Delibes Coppéliája és Massenet Le Cid című alkotása. Porter vibrafonversenye Oprea és Anastasiu szerint is rendkívül változatos dallamokat és hangulatokat, megszakításokkal és hullámzásokkal tűzdelt, latinos és jazzes részeket prezentál. A bukaresti Országos Rádiózenekar tagjaként Alexandru Anastasiu nem először adja elő Szabó Zsolt dobos társaságában Porter művét, hiszen a két zenész már régóta működik együtt több zenei projekt és zenei stílus keresztezési lehetőségeinek megvalósításában és feltérképezésében.

A meghívottak ez alkalommal is megdicsérték a nagyváradi filharmónia zenekarát, amely mind tagjai, mind munkája révén európai ranglistákon is megállja a helyét.

Szamos Mariann