Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Balesetvonzó Vásárhely

Csütörtök, péntek, szombat. Mindhárom napon történt valami baj Fugyivásárhely főútján, ami megzavarta a lakosság nyugalmát. Csütörtökön reggel is, este is történt baleset a Nagyvárad–Fugyivásárhely útszakaszon, ezért hosszú, kilométeres sorok alakultak ki, és még napközben is nehézkes volt a közlekedés az országúton. Pénteken öt óra tájékán édesapám éppen hazafele tartott, azaz Vásárhelyre, és azt hitte, ez megint csak a szokásos pénteki dugó a Metrónál, ám kiderült, nem az, hiszen ötven percébe került, mire a Metrótól a községünk központjába ért. Ez azért elég sok, hiszen általában ez az út öt percet sem vesz igénybe. Ekkor már tudta, nagy lehet a baj, és ez a baj már az úgynevezett „újsoron” látszott, ahol egy összetört autó látványa várta a közlekedőket.

Szombaton reggel pedig az emberek arra ébredtek, hogy nincs villany Fugyivásárhelyen. Hogy miért nincs? Mert már megint valaki nekiment és kidöntötte a főúton álló villanyoszlopot. A község lakói azon viccelődnek, hogy nem is akkora baj, ha kidöntik a villanyoszlopokat, mert így legalább kicserélik az összest. Az úgynevezett „kis utcán” pedig arra ébredtek az emberek, köztük én is, hogy az autók sebesen haladnak el a házak mellett. Egyből tudtam, baleset történt. Már megint! És megint hozzánk terelték át a forgalmat. Ez már nem újdonság, hiszen bármilyen baleset legyen Vásárhelyen, mindig a „kis utcára” terelik a forgalmat. Ennek a levét szerencsétlen utunk issza meg. Tavaly ilyenkor fejezték be rajta az új aszfaltozást,  de máris javítani kellett rajta a teherautók súlya miatt, hiába van kiírva az utca elejére, hogy 7,5 tonnánál nagyobb kamionok nem térhetnek be, mégis betértek. A polgármester ennek érdekében az utcák elejére oszlopokat állíttatott fel, amelyek akadályozzák a teherautók behajtását.

Ennek aztán az lett a következménye, hogy óriási közlekedési dugók keletkeztek, ezért ezeket az oszlopokat szombat reggel eltávolították, így az összes teherautó és busz befordult az utcákba és ismét tönkretette a burkolatot.

Az embereknek mégsem ezzel van a problémájuk, hanem azzal, ahogyan ezek a „nagytestű” autók közlekednek. Mivel ezek kisebb utcák, a teherautók alig férnek el itt, mégis nagy sebességgel hajtanak végig, nem gondolva arra, hogy ha egy gyerek véletlenül kiszalad az útra, megtörténhet a tragédia. De nem csak a teherautósok „buták”. Például a „kis utcán” az autók az út szélén parkolnak. Így, egy kis méretű autó is alig fér el ezektől, nemhogy a teherautók. A nagy sebesség és a rossz parkolás mindig is probléma volt Vásárhely utcáin és ez most megint előjött. Hogy mit lehetne ez ellen tenni, még nem jöttem rá. A polgármestert sem értem el telefonon, így nem tudtam megkérdezni tőle, mi a terve a jövőre nézve a balesetek elkerülése végett? A fugyivásárhelyiek tehát egyéb híján, imádkozhatnak azért, hogy a fentiek ellenére se történjenek sorozatos balesetek s ezekből származó gondok a községben.

Kovács Beáta Csilla