Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Balesetveszélyes, csúszós utak

Jéggel, hóval borított járdákon kellett araszolgatniuk tegnap reggel Nagyvárad gyalogosainak. Bár már vasárnap óta havazik, az éjszakai fagy hétfő hajnalra megörökített, pontosabban jégbe fagyasztott minden egyes latyakba, hóba taposott lábnyomot, és emiatt még nehezebb és veszélyesebb lett akár a sarki boltig is kimenni, főleg a nyugdíjasoknak.

Mivel hasonló időjárási viszonyok miatt gyakoribbá válnak a végtagtörések, közlekedési balesetek, felvettük a kapcsolatot Hadrian Borceával, a SMURD gyorsmentőszolgálat vezetőjével, hogy adjon néhány jó tanácsot a téli balestek megelőzését illetően, illetve arra is kíváncsiak voltunk, hogy e két nap alatt, amióta havazik és fagy, gyarapodott-e a téli balesetek száma. Mint hangsúlyozta, a csúszós, havas idő ellenére szerencsére nem nőtt a napi segélyhívások száma. Vasárnap reggel 8 órától hétfő reggel 8 óráig összesen 181 esethez szálltak ki Bihar megyében mind a mentőszolgálat, mind a SMURD munkatársai. Ezen esetek között persze nemcsak végtagtöréses, hanem szív- és érrendszeri és egyéb egészségügyi problémák, illetve közúti balesetek is sorakoztak.

balesetveszelyes2

Hadrian Borcea ezúton is felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy járműveikkel közlekedjenek nagyon figyelmesen, a gyalogosok pedig a hideg évszaknak megfelelően, rétegesen felöltözve, csizmában vagy bakancsban induljanak útnak. Az idősek, a krónikus szív- és légúti betegségben szenvedők amennyiben lehetséges, a hajnali órákban és késő este, amikor fagyni kezd, ne menjenek sehova, még a sarki boltig se. Inkább napközben vásároljanak be, amikor enyhül az idő. Ugyanakkor – akárcsak nyáron – a megfelelő folyadékmennyiség fogyasztása is lényeges. A teát, kávét és bármilyen italt pedig ne forrón, hanem szobahőmérsékletűen fogyasszuk.

balesetveszelyes1

A nagyváradi városháza sajtóközleményében arra figyelmezteti a lakosságot, illetve a megyeszékhelyen lévő cégtulajdonosokat, hogy az ingatlanuk előtti járdát kötelesek letakarítani a hótól és a jégtől. Amennyiben ezt nem teszik meg, a magánszemélyek 500–2000 lej közötti, a cégek pedig 1500–2500 lej közötti pénzbírságra számíthatnak.

A váradi utak takarításáért felelős RER Ökológiai Szolgáltató Zrt. alkalmazottai vasárnap 8 óra után elkezdték az utak tisztítását. A megyeszékhely minden leaszfaltozott útját és közterületeit a hótól és jégtől folyamatosan takarították. Hétfőn hajnalban pedig már 3 órától nekiláttak a közutak megtisztításához, csúszásgátlóval való leszórásához. Fennakadást a havazás sehol nem okozott.

Sükösd T. Krisztina