Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Balesetmegelőzési tippek a téli sport szerelmeseinek

A téli sportok Bihar megyei szerelmesei megostromolták a környékbeli sípályákat például Biharfüreden és Lepuson (Arieşeniben) a Vertop-hágót. A hegyvidéki kiruccanás, kikapcsolódás azonban komoly felelősséggel jár, mert a hegyekben a felkészületlenség, a felelőtlenség akár tragédiához is vezethet. A Bihar Megyei Hegyi- és Barlangimentőktől (Salvamont) kértünk jó tanácsot.

Fotó: Salvamont

Fotó: Salvamont

Pintér István, a hegyimentők vezetője kérdésünkre elmondta, hogy állandó szolgálatot teljesítenek a fentebb felsorolt helyszíneken (Biharfüreden és Lepuson), ahol reggelente a turistákat hasznos tanácsokkal látják el, és kérésre a síléceik kötését is ingyen beállítják. Mindezek mellett azonban a téli sportok szerelmeseinek, a hegyi túrákra indulóknak a figyelmét is szeretnék felhívni a felelősségteljes sportolásra. Pintér hangsúlyozta, hogy lényeges betartani bizonyos szabályokat a túlélés és balesetmegelőzés érdekében. Ha túrára indulunk, feltétlenül olyan útvonalat válasszunk, amely megfelel a csapat leggyengébb tagjának fizikai, pszichikai és technikai felkészültségének, és időben, tehát még világosban vágjunk neki az útnak. Rendkívüli eseményekre felkészülve legyen nálunk elegendő mennyiségű élelem, ruházat, térkép, elemlámpa, illetve ellenőrizzük, hogy a kiválasztott térségben van-e térerő, ha segélyhívásra lenne szükségünk. Az is fontos, hogy a menedékháznál távozáskor jelezzük a tervezett útvonalat, és jegyezzük be magunkat az úgynevezett turistakönyvbe. Sose induljunk egyedül túrázni. Túrák előtt és közben ne fogyasszunk alkoholos italokat, és ne térjünk le a jelzett ösvényekről. Arra is legyünk felkészülve, hogy szükség esetén elsősegélyt nyújthassunk bajba jutott társunknak. Ha pedig eltévednénk, a csoport feltétlenül maradjon együtt, ébren, mozogva, csökkentve ezáltal a kihűlés veszélyét.

Jelenleg 90 cm-es hó van Lepus és Biharfüred lejtőin, az üdülőtelepek környékén (1100–1200 m magasságban), azonban a hegygerincen ez másfél méteres is lehet. Éppen ezért fontos, hogy aki letér a pályáról, annak számolnia kell azzal, hogy a puha, letaposatlan hó tele van csapdákkal, a letört, hólepte ágakba beakadt léc pedig komoly sérüléseket, csonttöréseket okozhat. Egyébként az idén közel félszáz balesetet láttak el a hegyimentők. A leggyakoribbak a végtagtörések és térd-, illetve vállficamok voltak.

Segélykérésnél a 112-es vagy a 0725/826-668-as számot tárcsázzák (utóbbi SMS-ben 0-val az elején a SALVAMONT betűit adja ki). Ilyenkor lényeges megadni a baleset helyét, a sérültek számát, a baleset bekövetkezésének időpontját, a feltételezett diagnózist, a meteorológiai viszonyokat és a segélykérő személyes adatait. Meg kell várni a diszpécserszolgálat visszaigazolását, és a telefon mellett maradni kiegészítő adatok és utasítások szükségességének esetére.

Sükösd T. Krisztina