Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Balesetet szimuláltak

Látványos bemutatóval nyitották meg Nagyvárad központjában a műszaki mentők országos versenyét szerdán délután.

Az eseményen jelen volt a romániai rohammentő-szolgálat atyjának tartott Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi államtitkára, aki a versengés fontosságát hangsúlyozta, mint a műszaki mentők erőfelmérésének és képességfejlesztésének legjobb módját. Az államtitkár ugyanakkor dícsérő szavakkal arra emlékeztetett, hogy a ’90-es évek derekán Bihar volt a második megye az országban (Maros után), ahol meghonosították a rohammentő szolgálatot. Az ünnepségen rövid beszédet mondott még Ilie Bolojan polgármester, Claudiu Pop prefektus, valamint Ioan Baş, a katasztrófavédelmi felügyelőség vezetője is.

balesetet 1

balesetet 3

A ceremónia után – melyen a tűzoltóság és a rohammentő szolgálat vidéki kirendeltségei is képviseltették magukat – a katasztrófavédelmiek egy autóbaleset utáni mentést szimuláltak a Szent László templom melletti parkolóban. A megrendezett alaphelyzet szerint egy oldalára borult személygépkocsiból kellett kimenteni egy beszorult embert úgy, hogy a tűzoltók egy hidraulikus feszítő-vágó segítségével felnyitották az autó tetejét, mint egy konzervdobozt, s az így feltárult nyíláson át emelték ki a „sérültet”. Az eseményeket és a mentés mozzanatait hangosítóberendezésen keresztül Sorin Lupşea, a megyeszékhely 1-es számú tűzoltósági különítményének parancsnoka kommentálta a szép számban összegyűlt bámészkodóknak.

A műszaki mentők országos versenyének döntője szeptember 3. és 5-e között zajlik nagyváradon, Brassó, Kolozs, Dolj, Hunyad, Ilfov, Vâlcea, Máramaros és Temes megyei résztvevőkkel a házigazda bihariak mellett.

Szombati-Gille Tamás