Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bajban vannak a határon át ingázók

Sajtótájékoztatót tartottak tegnap az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei székhelyén. Zatykó Gyula az EMNP egyik országos alelnöke és Csomortányi István, a Bihar megyei szervezet elnöke első témaként röviden beszéltek az április 19-én megtartott megyei küldöttgyűlésről, melyen újraválasztották megyei elnöknek Csomortányit, illetve az április 20-án lezajlott pártkongresszusról, amelyről részletesen hétfői lapszámunkban olvashattak.

Csomortányi István, Tókos-Fejes Béla és Zatykó Gyula

Csomortányi István, Tókos-Fejes Béla és Zatykó Gyula

Ezt követően egy civil kezdeményezést ismertetett Zatykó Gyula, melyhez társult egy civil polgár is, Tókos-Fejes Béla. A kezdeményezés egy petíció indításával kezdődött, mely által a határ menti településeken lakók felhívják a figyelmet arra, hogy az április 7-étől életbe lépett szigorított schengeni határellenőrzés miatt mindazok, akik naponta ingáznak Romániából Magyarországra vagy éppen fordítva, most bajba kerültek, mert nagyon nehézkes átjutni a határon a munkahelyekre, iskolákba.

Zatykó elmondta, ő maga évek óta Magyarországon él és onnan jár át Váradra dolgozni, így a saját bőrén tapasztalja meg azt, hogy a határok átjárhatósága mennyire megnehezedett, ezzel az intézkedéssel megszüntették azokat a kedvezményeket, amelyek az EU polgárait megilletik. A civil kezdeményezés úttörői beadvánnyal fordultak Orbán Viktor magyar és Sorin Grândeanu román miniszterelnökhöz is, támogatásukat kérve a határok szabadabb átjárhatóságának visszaállításához. Zatykó úgy véli, ha azok a személyek, akik igazolni tudják, hogy életszerűen ingáznak, naponta járnak át a határon, kellene kapjanak egy megkülönböztető matricát az autójukra és külön sávon kellene közlekedjenek egyik országból a másikba, nem hosszú sort kiállni minden reggel és este. Akiket érint a téma aláírhatják a petíciót a www.peticiok.com/szigoritott_hatar-ellenorzes_felfuggesztese oldalon.

(szőke)