Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bach és Fauré a filharmóniában

Ma 19 órától a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók hangversenytermében J. S. Bach és G. Fauré zeneműveivel várják a közönséget.

Jankó Zsolt, Ferencz János és Nagy Kálmán

Jankó Zsolt, Ferencz János és Nagy Kálmán

 

A filharmónia ma esti vokál-szimfonikus hangversenyén Johann Sebastian Bach (1685 –1750) 3., G-dúr brandenburgi versenyét és c-moll hegedű-oboa kettősversenyét, valamint Gabriel Fauré (1845 – 1924) Requiem, op. 48 című műveit hallhatja a közönség.

Tegnap Foica László, az intézmény művészeti vezetője a november 1-i mindenszentek napját követő halottak napja lelkületéhez igazodó programként jelölte meg a koncertet, mindenekelőtt a francia Fauré gyászmiséjét kiemelve, amellyel a filharmónia egykori, elhunyt tagjainak emlékét is felidézik a művészek.

A koncertet ez alkalommal Jankó Zsolt, a nagyváradi filharmónia és a Kolozsvári Magyar Opera karmestere vezényeli, aki a Fauré munkáját bölcsődalként említők nézőpontját felelevenítve, belső örömről, és a halál egy másfajta, kevésbé ijesztő és sokkal inkább egy gyöngédebb formájának elképzeléséről beszélt. Bach brandenburgi versenyével kapcsolatban a karmester azt mondta, hogy egy különlegesebb, emberközelibb hatást keltve, kisebb létszámú zenekar áll majd színpadra a megszokottnál.

Az este szólistái Nagy Kálmán hegedűművész, a nagyváradi filharmónia koncertmestere és a Nagyváradra hosszú idő után visszalátogató Ferencz János oboaművész, akik marosvásárhelyi származásuk révén régi barátságot ápolnak, és Bach két csodálatos kettősversenye közül adják elő közösen az egyiket. A zenekarral és a fellépőkkel közreműködik a filharmónia ;nekkara, Lászlóffy Zsolt karigazgató vezényletével, szólistákként pedig Ancuţa Pop (szoprán) és Ovidiu Niculaş (bariton), az énekkar tagjai lépnek fel, akik James Newton Howard hollywoodi zeneszerző november 5-én, vasárnap induló turnéjának budapesti koncertjére készülve, a próbák miatt nem tudtak jelen lenni a sajtótájékoztatón.

Szamos Mariann