Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bábszínházfesztivál kezdődik ma

Negyedik alkalommal rendezi meg a nagyváradi Regina Maria Színház Árkádia Társulata az Árkádia Gyerekszínházi Fesztivált június 16–18. között. A hétvége három napja sok-sok előadást és egyéb kulturális és szórakoztató jellegű műsort kínál kicsik és nagyobbak számára egyaránt.

A Magyar népmesék díszlete Igor Lungu és Armana Serac színészekkel a színpadon

A Magyar népmesék díszlete Igor Lungu és Armana Serac színészekkel a színpadon

 

Az Árkádia Társulata remek előadásokkal várja hétvégén a nagyváradi gyerekeket (és nem csak őket). A fesztiválon 3 és 16 éves kor között, illetve felett kínálnak választékot hat előadással. A gyermekszínházi fesztivál színpadra vitt saját és vendégelőadásairól, valamint az egyéb programokról, a társulat vezetője, Florian Silaghi és a produkciókban közreműködő meghívottak beszéltek.

Június 16-án, pénteken 17 órától a bábszínház Árkádia termében a FloraJun Társulat gyermekei éneklik el A szerelem, mint a sajt címmel Geronimo kisegér kalandját.

Június 17-én, szombaton 11 órakor szintén az Árkádia teremben A Csizmás Kandúr című darabot tekinthetik meg elsősorban a három év felettiek, amelyet a Temesvári Merlin Társulat ad elő, majd 18 órától, ugyanott Románia legrangosabb bábszínházának, a Bukaresti Ţăndărică Animációs Színháznak a Szentivánéji álom című előadását (W. Shakespeare romantikus komédiája nyomán) láthatja a közönség. Az utóbbi, közel másfél órás darabbal kapcsolatban Silaghi hangsúlyozta, hogy ez az idősebb korosztály és a felnőttek elé tárja a bábszínház korlátlan lehetőségeit, és jól példázza azt, hogy a bábszínházban nem csupán a gyerekek találják meg a helyüket.

A programok között a Magyar népmesék című előadás révén június 18-án, vasárnap, 11 órától román nyelven ismerkedhetnek meg a gyerekek a magyar népmesék világával. Az Árkádia Társulat előzőleg már bemutatta az Orosz népmeséket, a vasárnapi előadás állatmesék révén a kulturális sokszínűségre és ezek szépségeire kívánja felhívni a figyelmet Igor Lungu színész ötletgazda rendezésében, valamint Oana Cernea díszlettervező és Armanca Serac színész közreműködésével.

A fesztivál utolsó napján, vasárnap 17 órakor egy jelmezes felvonuláson is részt vehetnek a gyerekek, amely az Árkádia teremnél történő gyülekezés után a Szent László térről (Piaţa Unirii) indul, és a várban ér majd véget. A gyerekek lehetőséget kapnak arra, hogy kedvenc hőseik bőrébe bújjanak, és akik részt vesznek a parádén, ingyen bejutnak dr. Bubble és Milkshake 18 órakor kezdődő óriási szappanbuborékos-mágikus előadására.

A fesztivál előadásaira a 10 lej egységárú jegyek a színház jegypénztáránál és a Biletmaster.ro oldalon is kaphatók, valamint a 0259/440-742-es telefonszámon is foglalhatnak helyeket az előadásokra.

Szamos Mariann