Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bábfesztivál és változatosság a jubileumi színházi évadban

Megterítettünk! – ez az évadindító szlogenje a nagyváradi Szigligeti Színháznak. A teátrum asztalán sok minden terítékre kerül az új évadban: eregethetünk Papírsárkányt, lesz Cirkusz és más táncszínházi előadás, valamint produkció Weöres Sándor verseiből, megszervezik az I. Erdélyi Hivatásos Magyar Bábszínházak Fesztiválját, s nem utolsósorban várhatunk Godot-ra. Jubileumi évad lesz a mostani, ugyanis jövőre lesz Szigligeti Ede születésének 200. évfordulója, s erről méltóképpen óhajtanak megemlékezni a színháznál. Változatosnak ígérkezik mindhárom társulat repertoárja, találhat majd mindenki kedvére való előadást, műfajt. Tegnap sajtótájékoztatón számolt be az újdonságokról Czvikker Katalin főigazgató, Szabó K. István, a Szigligeti Társulat művészeti igazgatója, Dimény Levente, a Nagyvárad Táncegyüttes vezetője és Szőke Kavinszki András, a Lilliput Társulat vezetője.

 

Elsőként Czvikker Katalin, a váradi Szigligeti Színház igazgatója elmondta: a 2013-2014-es évadban is folytatódik a jó együttműködés a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatával és a debreceni Csokonai Színházzal. Ennek köszönhetően az elkövetkezendő színházi szezonban is lesz bérletcsere. Továbbra is partnerségben vannak több más magyarországi színházzal is, valamint együttműködnek váradi tanintézetekkel. Együttműködnek továbbá a Kultúrpart Egyesülettel. Az önálló magyar színház első évadában 45 ezer volt a nézőszám. Ez a második, azaz a múlt évadban megemelkedett, vagyis mintegy 78 ezren látták a Szigligeti Színház három társulatának előadásait. Az első évadban 185 volt az előadások száma, a másodikban 316, mindez a kiszállásoknak is köszönhető. Az eladott bérletek száma az elmúlt évadban megközelítette a 2800-at, ezt a számot szeretnék az új évadban felülmúlni, illetve az említett nézőszám tekintetében is emelkedést vár az igazgatónő. A Partiumi Keresztény Egyetem bevonásával készítenek egy szociológiai felmérést. Arra kíváncsiak egyebek között, hogy miként illeszkedik a színház a város kulturális közegébe, továbbá hogy mit tehetnének annak érdekében, hogy még jobb legyen a kommunikáció a közönséggel. Ebben az évadban is lesznek fesztiválok (kettő biztosan, de lehet, hogy három is). Jubileumi évad a mostani: Szigligeti Ede születésének 200. évfordulója tiszteletére mondhatni havonta lesznek rendezvények, amelyek arra hivatottak, hogy bemutassák a drámaíró pályáját, valamint a kort, amelyben élt. Czvikker Katalin ismertetett néhány programot, amelyek a színház bástyáinak számítanak. Az első a Színház az iskolában – iskola a színházban elnevezésű projekt. A második programnak a főszereplői a színház diákönkéntesei, a Szöcskék csapata, melynek tagjai segítik a teátrum mindennapi munkáját. Kidolgozták az Otthon a színházban című pályázatot. Tervezik a Szöcske kézikönyvek megjelentetését is, melyek színházi viselkedési normákkal foglalkoznak majd. A harmadik projekt pedig a Szigligeti Színitanoda (SZITA) létrehozása, melynek alapítói: Hajdu Géza és id. Kovács Levente. A kétéves, beavató jellegű kurzuson szakemberek tanítanak majd hétvégenként.

jubileumi 3

A Szigligeti Színház bérlethirdető plakátja

Szabó K. István, a Szigligeti Társulat vezetője közölte: megkezdődtek az első nagyszínpadi előadásnak, a Papírsárkánynak (Ivan Szergejevics Turgenyev Egy hónap falun című színdarabja alapján) a próbái. A produkciót a váradi születésű Harsányi Zsolt rendezi, a premier október 11-én lesz. Ősszel lesz majd Szigligeti-kiállítás, novemberben irodalomtörténészek és társadalomkutatók tartanak előadásokat Szigligeti munkásságáról és a korról, amelyben élt. A drámaíró születésnapján, március 8-án mutatják be a Szigligeti című nagyszínpadi produkciót, melyet Selmeczi György rendez. Az előadás tulajdonképpen szintézisszerű történelmi fikció lesz. Szilveszterkor a Kaviár és lencse című vígjátékot mutatják be (a rendező Lendvai Zoltán). Májusban lesz a premierje a Szigligeti Társulat és a Nagyvárad Táncegyüttes közös produkciójának: a Cirkusz című regény alapján viszik színre a tánccszínházi előadást Juronics Tamásnak, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetőjének rendezésében. Februárban tartják meg a Godot-ra várva című előadás premierjét (nem a színházban, hanem valamilyen alternatív térben). A híres Samuel Beckett-drámát Szabó K. István rendezi meg. A debreceni trupp Bohumil Hrabal Gyöngéd barbárok című szatíráját játssza majd Váradon bérletben, a szatmári társulattól pedig A nyugati világ bajnoka című drámát tekintheti meg a nagyérdemű. Szintén a szatmáriak a Boldogságia című előadást mutatják be az ifjúsági bérlet keretében. Regélő címmel zenés előadás lesz a kicsiknek Weöres Sándor gyermekverseiből (a Szigligeti és a Lilliput Társulat közös produkciója). A költő születésének 100. évfordulója alkalmából a felnőtteknek is készítenek produkciót Hazatérés címmel. Folytatódik az iskolai program is: a diákok ezúttal a Liliomfi című Szigligeti-vígjátékkal foglalkoznak majd. Szabó K. István megjegyezte: fontos, hogy a váradi teátrum beépüljön a kárpát-medencei színházi mozgalomba. Ezért lényeges, hogy láttassák magukat. Az új évadban lesz több lehetőség magyarországi vendégszereplésekre is. A Szigligeti Társulat megvált Faragó Zénó színművésztől ebben az évadban. A társulat új tagja: Tasnádi-Sáhy Noémi.

jubileumi 2

Dimény Levente, Czvikker Katalin, Szabó K. István és Szőke Kavinszki András

Dimény Levente, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti igazgatója elmondta: az első bemutatójuk időpontja épp a sajtótájékoztató napjára, augusztus 22-ére került. A Tánckörkép Erdélyből című mozaikszerű folklórműsort (rendező-koreográfus László Csaba) Szatmárnémetiben mutatták be, a társulatvezető reméli, mihamarabb megtekintheti a produkciót a váradi közönség is. Novemberben két egyfelvonásos táncelőadást mutatnak be egy estén: A villa című produkció rendezője-koreográfusa László Csaba, az előadást Zsidó Ferenc azonos című novellája alapján viszik színre. A második részben a Vigyázó látomást tekinthetik meg az érdeklődők, a produkció rendezését-koreográfiáját Orza Călin jegyzi. Dimény Levente említést tett arról, hogy több meghívásuk is van Budapestre. Erős kapcsolat alakult ki többek között a budapesti Hagyományok Házával.

jubileumi 1

Szigligeti Ede szobra a váradi színház előtt

Szőke Kavinszki András, a Lilliput Társulat művészeti vezetője beszámolt arról, hogy szeptember 11–15. között szervezik meg Nagyváradon a Fux Feszt – I. Erdélyi Hivatásos Magyar Bábszínházak Fesztiválja című eseményt. E rendezvény hiánypótló és nagy jelentőséggel bír. Ilyen jellegű fesztivál még nem volt a térségben. Próbálkozások, találkozók voltak, ám ez lesz az első ilyen nagy kaliberű bábművészeti eseménysor. A társulat első premierje egyúttal a fesztivál nyitóelőadása is: a Szigligeti Edécske című produkciót tekinthetik meg az érdeklődők. A bábelőadást Urbán Gyula írta és rendezte, a művész már sokszor dolgozott együtt a Lilliput Társulattal, így úgymond szinte hazajön Váradra. A Cókmók című bábelőadás a debreceni Vojtina Bábszínház és a váradi Lilliput Társulat koprodukciója lesz. A bábjátékot Bartal Kiss Rita rendezi, a premiert októberben tartják meg. A Genézis című nonverbális előadást Madách Imre Az ember tragédiája című alkotása alapján Cristian Pepino rendezi meg, a bemutató februárban lesz. A neves rendező workshopot is tart a váradi bábszínészeknek. A Janikovszky Éva műve alapján készült Kire ütött ez a gyerek? című bábelőadás a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház bábtagozatának bérletes előadása lesz. A Mackómeséket a Micimackó című mű alapján viszik színre, a premier áprilisban várható, a rendező Bartal Kiss Rita. Végezetül a társulatvezető elmondta: a nagysikerű A dzsungel könyve-projektet sikeresen lezárták egy Szegeden megszervezett táborban.

Tóth Hajnal