Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az utókornak: Házak, utcák, emberek

Molnár Zoltán a mihályfalvi alkotókat tömöríti Marcsó József Képzőművészeti Kör tagja. A lassan egy évtizede alakult társaságban van festő, fafaragó, szobrászkodó, plakett készítő, üveg- és kerámiafestő, grafikus, sőt mandalakészítő is. Kiállítanak, táboroznak, határon innen és túl, kicserélik tapasztalataikat és ötvözik a tudást, a tehetséget az ambícióval. Valamennyien végeztek művészeti főiskolát, kik Kolozsváron, kik Nagyváradon, lényeg, hogy nem csak amolyan amatőrökből verbuválódott társaság. Megtalálják a közös hangot a helyi fotósokkal, tollforgatókkal, színjátszókkal, de még a zeneművészekkel is. Annál is inkább, mivel kiegészítik, megtisztelik egymás megnyilvánulásait: egyéb tárlatokon, könyvbemutatókon, színházi vagy zenei előadásokon, sőt közreműködnek egymás rendezvényein, ezzel téve színesebbé, élvezetesebbé egy-egy kulturális napot, délutánt.

Szilágyi Ferenc (Hubart) bemutatja Molnár Zoltán (középen) alkotásait

Szilágyi Ferenc (Hubart) bemutatja Molnár Zoltán (középen) alkotásait

Molnár Zoltán még szinte az alkotói pályafutása elején tart, ugyanis nyugdíjas éveiben kezdte kibontakoztatni szunnyadó tehetségét, de már sokat hallatott magáról, határon innen és határon túl is.

A Bartók Béla Citerazenekar intermezzója

A Bartók Béla Citerazenekar intermezzója

Szombat délután a Máté Imre Városi Könyvtárban megrendezett expozé már a sokadik volt a sorban, amelyet a helyi költő és plakettkészítő Szilágyi Ferenc (Hubart) mutatott be. A festő az Érmihályfalva arculata – Házak, utcák, emberek tematikájú alkotásai ezúttal a városka épületeit, személyiségeinek portréit tette közszemlére. A művészetpárti törzsközönség mellett helyi irodalomkedvelők, fotósok, zenészek, színjátszók derültek egymás sikeres arcképein, amelyeket a festő istenadta tehetséggel és nagy hozzáértéssel örökített meg az utókor számára. A tárlatnyitón közreműködött a helyi Bartók Béla Citerazenekar.

S. É.