Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az RMDSZ valódi összefogást javasolt

Az összefogásnak a magyar emberek érdekeit kell szolgálnia és nem a politikai szerveztek önös érdekeit. Törvényi akadálya van ugyanis annak, hogy magyar választási pártot lehessen bejegyeztetni Romániában. Egy ilyen rögtönzött ötlet veszélybe sodorja a teljes magyar képviseletet – figyelmeztette Kelemen Hunor szövetségi elnök Szilágyi Zsolt EMNP-elnököt tegnapi kolozsvári találkozójukon, írta sajtóközleményében az RMDSZ.

Az RMDSZ szerint

Az RMDSZ elnöke szerint az EMNP választási pártra vonatkozó kommunikációs ötlete kivitelezhetetlen: a helyhatósági választási törvény kilencedik cikkelye szerint ugyanis kisebbségi szervezetek kizárólag saját nevük és logójuk alatt indulhatnak a választásokon. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az RMDSZ az EMNP-vel együtt megvalósítja ezt az ötletet, közösen teszik kockára a teljes magyar önkormányzati képviseletet. „Felelőtlenség volna összefogás címszó alatt olyan helyzetet teremtenünk, hogy néhány nappal a választások előtt, amikor már nincs lehetőség új jelöltlistát iktatni, megóvják a választási listánkat, amelyet a bíróság megsemmisíti. Így egyetlen magyar képviselő sem lesz a tanácsban” – nyomatékosította Kelemen Hunor, aki azt is hangsúlyozta: az RMDSZ nyitott a más együttműködési lehetőségekre, így például arra is, hogy a Szövetségi jelöltlistáján jelen legyenek az EMNP jelöltjei, akik megőrzik párttagságukat és identitásukat. Erre már volt példa négy évvel korábban – tette hozzá.

Az EMNP választási koalíciót kellene létrehozni, emlékeztetnek az RMDSZ közleményében, majd a választásokat követően a mandátumot szerzett politikusok visszatérnek az őket delegáló politikai szervezetbe. Kelemen Hunor ennek kapcsán azt mondta, hogy a mandátum alatti pártváltást tiltja a törvény, egy ilyen lépés esetén mandátum nélkül maradna több ezer magyar választott önkormányzati képviselő. „A választási koalíciókat legkésőbb április 20-ig be kell jegyezni. Az ország bürokráciai buktatóit ismerve, két és fél hónap alatt ezt képtelenség kivitelezni, politikai pártot ennyi idő alatt lehetetlen létrehozni. Vajon kell-e a magyar képviselet kárára ilyen kísérletezésbe kezdenünk?” – fogalmazott Kelemen Hunor az elképzelésről. Hozzátette: az RMDSZ továbbra is keresi az összefogás lehetőségét, nyitott a valós és kivitelezhető együttműködésre. „A Magyar Polgári Párttal aláírtunk egy megállapodást, amely alapján a törvényes kereteket betartva, együtt tudunk működni az önkormányzati és a parlamenti választásokon. Ez is bizonyítja, ha valóban van rá politikai akarat, meg lehet egyezni” – mutatott rá Kelemen Hunor.