Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az RMDSZ tartózkodott

Tartózkodott az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti csoportja azon a tegnapi szavazáson, amelynek célja az államelnök által kezdeményezett új, a Parlament létszámának csökkentéséről szóló jóváhagyása volt. Az államelnök által második alkalommal javasolt téma kapcsán a Képviselőház és a Szenátus együttes ülésen döntött és nem hagyta jóvá a népszavazás újbóli megszavazását az egykamarás parlament bevezetéséről és a képviselők számának háromszázra való korlátozásáról.

rmdsz_logo_uj

„Nem vonjuk kétségbe az államelnök alkotmányos jogát népszavazást kezdeményezni bizonyos kérdésekben, de úgy véljük, hogy nem alkalmas most népszavazást kiírni egy olyan témában, amelyről volt már egyszer egy referendum” – vázolta az RMDSZ álláspontját Máté András Levente, a szövetség képviselőházi frakcióvezetője, aki hozzátette: „Tartózkodtunk a szavazásnál, mert úgy látjuk, nincs se alapja, se indoklása a népszavazás megismétlésének”. A képviselő taglalta az RMDSZ álláspontját, miszerint „az RMDSZ mindig is a kétkamarás parlament híve volt, mindig ezt a felállást támogattuk, ugyanis ebben látjuk a törvényhozás egyensúlyának egyik biztosítékát. Nem értünk egyet az egykamarás parlament ötletével, ugyanúgy, ahogy a legutóbbi népszavazás alkalmával sem értettünk egyet  vele. Ezt a felfogást vittük be az idei alkotmánymódosító javaslataink közé is, így nem támogathattuk egy újabb népszavazás kiírását” – zárta mondanivalóját Máté.