Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az RMDSZ-szel közösen gyűjtene aláírásokat az EMNP

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös aláírásgyűjtését szorgalmazta egy csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatón Toró T. Tibor, az EMNP elnöke. Javaslata szerint egyszerre gyűjthetnék aláírásokat az RMDSZ-nek a fejlesztési régiókra vonatkozó népszavazási, illetve az EMNP-nek az autonómiára vonatkozó kezdeményezéséhez.

Toró T. Tibor (képünkön) úgy véli, hogy a párhuzamos aláírásgyűjtések „lefárasztják a közösséget”. Szerinte zavart kelt a két hasonló kezdeményezés egymásra szervezése, és végső soron azoknak használ, akik az egységes nemzetállami szemléletet vallják.

Az RMDSZ-szel kozosen - Toro T Tibor

Az EMNP elnöke az MTI kérdésére elmondta, eddig közel tízezer erdélyi magyar támogatta aláírásával azt a kezdeményezésüket, hogy Székelyföld, illetve Partium egységes, autonóm közigazgatási régió legyen, és erről helyi népszavazást írjanak ki. Hozzátette, hogy nem kampányszerű, gyors aláírásgyűjtést indítottak. Az a céljuk, hogy az aláírásgyűjtés során minél több erdélyi magyar emberrel beszéljenek.

Toró T. Tibor különösen zavarónak tartja, hogy míg az EMNP az autonómiára gyűjti az aláírásokat, az RMDSZ a fejlesztési régiókra. „Akkora a különbség a kettő között, mint az igásló és a hintaló között” – fogalmazott az EMNP elnöke.

Arra a felvetésre, hogy az RMDSZ álláspontja szerint csak a fejlesztési régiók átalakítására lehet törvényes népszavazást kiírni, a politikus úgy válaszolt: „nem lehet megakadályozni egy önkormányzatot abban a szándékában, hogy megkérdezze a népet, hogy akarja-e egy bizonyos régió létrehozását, és ahhoz akar-e tartozni”.

A Tőkés Lászlónak adott román állami kitüntetés megvonásáról szóló politikai vitát illetően kijelentette: a kitüntetés esetleges megvonása azt üzenné, hogy Romániában nem működik a szabad véleménynyilvánítás intézménye. Az intézkedésnek ugyanakkor posztkommunista üzenete is lenne, ugyanis Tőkés Lászlónak a kommunizmust megdöntő temesvári forradalom kirobbanásában játszott szerepéért adták az elismerést – mondta az EMNP elnöke, aki szerint az intézkedésnek megfélemlítési célzata lehet. Toró üdvözölte, hogy az RMDSZ is megszólalt Tőkés László és a demokrácia védelmében. (MTI)