Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az ötödik csodás nyár Dalmáciában

A margittai Horváth János Elméleti Líceum betlehemezői, a SzékelyKapuk- ZöldKapuk versenyében elért kiváló helyezésüknek köszönhetően, immár ötödik nyarukat tölthették a meseszép Adrián.

Huszonöt fős csoportunk izgatottan várta a július 26-i indulást. Mint minden évben, az idén is Margittán szállhattunk fel a turnusbuszra, mely a horvátországi Bast faluban lévő táborhelyre szállított bennünket. Az idén egy szatmári csoporttal osztoztunk a buszon, míg az előző években ceglédi, sülysápi, pusztamérgesi csapatokkal utazhattunk.

az otodik

Csütörtök reggel hét órára meg is érkeztünk Basko Poljéra, ahol már várt ránk a betlehemezős verseny és a tengerparti jutalomtáborok szervezője, dr. Varga-Berta József, azaz Józsi bácsi. Ő vezetett le bennünket a fenyőfákkal övezett hosszú, kavicsos tengerpartra, ahol igazán jól esett a hosszú út utáni pihenés és az első csobbanás a kristálytiszta vizű tengerbe.

Az esti szállásfoglalást, kiadós vacsorát, rövid ismerkedést és a másnapi programismertetést követően a tábor minden lakója pihentető, mély álomba merült.

Másnap, péntek reggel Horvátország második legnagyobb városába, Splitbe szállítottak bennünket autóbuszaink. A város impozáns épületei közt és terein át haladva eljutottunk a tulajdonképpeni óvárosba, Diocletianus római császár 293. és 30.5 között épült palotájába. Technikai okok miatt az idén sajnos később érkeztünk, és lekéstük az igazi turistalátványosságot nyújtó déli őrségváltást, amikor is a látogatók nagy örömére, maga a császár jelenik meg „népe” üdvözlésére. Ha a császár nem is, de idegenvezetőnk, a kárpátaljai magyar apától származó, horvát nyelvet és irodalmat tanító Klotilda Sakalija tanárnő megvárt bennünket. Harmadik éve, a Szent Domo katedrális tövében való megismerkedésünk óta élvezhetjük az ő nagyszerű kalauzolását. Neki köszönhetően megelevenedett számunkra a város múltja, mesélni kezdtek a kövek, a szobrok, az épületek, a szűk kis utcák és a tágas terek.

Splitet elhagyva, a délutánt Promajnán töltöttük fürdőzéssel, vízibiciklizéssel Harmadik napon a Cetina folyó torkolatánál fekvő varázslatos Omisba utaztunk. Kedvünkre fürdőzhettünk a homokos strandon, illetve sétálhattunk a város apró tereit összekötő kacskaringós utcákon a hangulatos, régi épületek között. Az elszántabbak felkapaszkodtak a város fölé magasodó várba, amit egykor a kalózok építettek. Délután az egész csapat a Cetinán motorcsónakázhatott. A folyó által vájt keskeny szurdokvölgy pazar látnivalót kínált. Mint megtudtuk, ezen a vadregényes vidéken forgatták a híres Winnetou-filmek egyes jeleneteit is.

az otodik 1

A vasárnapot Bosznia-Hercegovina három nevezetes helyén töltöttük. Először a csodák és az imádságok helyére, Medjugorjéba látogattunk el, majd a turistáktól hemzsegő Mostarba mentünk. Élmény volt átkelni a város nevét adó Öreg-hídon, mely nekünk, magyaroknak különösen kedves, mióta 1903-ban Csontváry Kosztka Tivadar megörökítette. A híd XX. század végi, a délszláv háborúban való felrobbantása egy pillanat műve volt, holott 1556-tól kilenc éven át építtette a híres török építész, Hajrudin. A sok cifra, színes portékát kínáló bazár, a dzsámik és a minaretek, az elfátyolozott nők, a Koski Mehmed pasa 1617-ben épített dzsámija előtt álló hűs vizű kút olyan érzést kölcsönöztek, mintha az Ezeregyéjszaka meséibe csöppentünk volna.

Késő délután érkeztünk a fantasztikus látványosságot nyújtó Kravica-vízeséshez, melyet több, egymás mellett elhelyezkedő vízesés alkot. Jó volt úszkálni, pancsolni, felüdülni kicsit az egész napos hőség után! A tömény vasárnapi programot követően hétfőn, a közkedvelt üdülőhelyen, Makarskán pihentünk. Strandolással, vásárlással, helyi ételkülönlegességek kóstolásával múlattuk az időt.

Nyaralásunk utolsó napján, kedden érkeztünk meg komppal az egyik, általam leginkább vágyott helyre, a Brac szigetén lévő Sumartin halászfaluba, melynek csodás öblében talán még az ég is kékebb, a tenger pedig lágyabban ölelő és áttetszőbb, mint máshol. Szerda hajnalban számtalan élménnyel gazdagodva, mindent megköszönve vettünk búcsút vendéglátóinktól, és indultunk haza.

Bordás Mária, református vallástanár