Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az őszi-téli megfázásokról

Az ősz vagy az enyhe tél a megfázás vírusainak főszezonja. Elég parolázni vagy egy kilincset megfogni, a bacilusok, vírusok máris a kézre kerülnek. Innen már szinte egyenes út vezet a megbetegedéshez. Jó tudni azonban, hogy valójában az immunrendszeren múlik, ledönt-e bennünket lábunkról a vírus.

az oszi-teli 1

Ha már megjelentek a megfázás tünetei, nagyon sok módszer van arra, hogy enyhítsük az ezek által okozott kellemetlenségeket „elsősegélynyújtásként”, amíg szükség esetén orvoshoz kerülünk vagy elkezdenénk gyógyszert szedni.

  • Hideg, meleg borogatás: az antibiotikumok helyett az elején ajánlatos borogatást használni, főleg akkor, ha csíraölő illóolajjal készültek. Hatásosak, mert serkentik a test védelmét és lerövidítik a fertőzés időtartamát, könnyen és gyorsan el lehet készíteni és gyerekeknél, felnőtteknél egyaránt alkalmazhatók. Vannak hideg és meleg borogatások, mindkettő serkenti a vérkeringést, ezáltal hatékonyabb a védelmi harc. A meleg borogatás közvetve fűt be, a hideg pedig közvetlenül, úgy, hogy először lehűl a szövet, a gyorsabb vérkeringés pedig újra felmelegíti a szövetet.
  • Megfázásnál: a meleg levendula- vagy borsmenta borogatás könnyíti a légzést és megnyugtat. Torokfájásnál: a hűs citromos borogatás erősíti a torokban a védelmet. Fülfájdalmakra: a forró hagymaborogatás csökkenti a fájdalmat. Megszabadulni a köhögéstől: egy megfázást elég hamar át lehet vészelni, a meghűlés és torokfájás is rövid idő alatt elmúlik, csak a köhögés szokta magát sokáig tartani, gyakran heteken keresztül. Ez azért van, mert a test nem tudja a megfázást okozó vírusokat kitakarítani a hörgőkből. Ehhez a testnek nyálkát kell termelnie, amellyel a vírusokat ki lehet köhögni. Ha a test nem kap elegendő folyadékot, akkor a nyálka cseppfolyós és szívós marad, és befészkeli magát a hörgőkbe. Ez egy ördögi kör, mert ez a nyálka egyben ideális táptalaj a kórokozóknak, amely miatt felülfertőzés alakulhat ki.
  • Mindezek megelőzésére vagy enyhítésére sokféle módszer van. Naponta 3–5 alkalommal tíz percig inhaláljon, ez nedvesíti a légutakat, oldja a nyálkát. Hatásos a sós, forró víz, de használhatók az illóolajok is, mint pl. az eukaliptusz, kámfor, kakukkfűolaj. Naponta ajánlatos 2–3 liter folyadékot fogyasztani. Jó a víz is, de a forró gyógynövénytea még jobb, a leghatásosabb az ánizs, az édeskömény és a martilapufű. A lakásban nedvesítse a levegőt, a fűtőtestekre rakott párásítóval, a helyiségeket naponta legalább kétszer tíz percen keresztül szellőztesse ki. Egy akut légcső- vagy hörghurut hét nap alatt el kell hogy múljon, ha két hétnél tovább tart, menjen orvoshoz, mert különben fennáll annak a veszélye, hogy befészkelik magukat a baktériumok, és tüdőgyulladást okozhatnak, aminek jelei a sárgászöld köpet, a 39 C fok feletti láz.
  • Szoktassa a testét a hideg-meleg változásokhoz. Mindennap menjen fél órára friss levegőre, és hetente egyszer, ha mód van rá, látogasson el egy szaunába. Ne fűtse túl a lakását, a nappaliban 21, míg a hálószobában 18 C fok az ideális. Ügyeljen a jó emésztésre is. A vírusokkal szemben az immunrendszer „összecsődíti” a védelmi sejteket, hogy elpusztítsák azokat. Ezeknek a sejteknek nagy része a bél szöveteiben képződik, de csak akkor, ha a bél tökéletes. Ezért lehetőség szerint fogyasszon rostos ételeket, friss zöldséget, almát, barna tésztát vagy rizst. Ha teheti, mindig azonos időpontban étkezzen, mert a rendszertelenség terheli a gyomrot és az emésztőrendszert.
  • Fontos a kényelmes cipő, a lábfürdő és a gyapjúzokni. Ennek az az oka, hogy a lábfej és a légzőcsatornák – orr, nyak, torok – közvetlen kapcsolatban állnak, ezek az idegi és akkupunktúrás vonalak, az úgynevezett meridiánok. Ha hideg a lábfej, a fej nyálkahártyáinak is csökken a vérellátása, ezáltal gyengül az ellenállóképessége. A vitaminok – főleg a B-, C- és az E-vitamin – az immunrendszer motorji, ezért különösen fontos, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt egyen. Járvány idején legjobb az elővigyázatosság, ezért megéri, ha beoltatja magát influenza ellen. Az idősebb emberek 60 felett és a krónikus betegek – pl. cukorbetegek, asztmások, szívbetegek – is tegyenek megelőző intézkedéseket. A vakcina a beadástól számított két hét után kezd hatni, és hozzávetőleg fél évig tart a hatása.

Győri György