Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az őszi-téli időszak veszélyei

Ritka, hogy valaki megússza az őszi-téli időszakot megfázás nélkül, illetve elkerülve az influenzát. Ám annak, akit ágynak dönt a betegség, a lázat biztosan nem kell tehetetlenül tűrnie.

A megfázás, más szóval nátha valójában egy felső légúti huruttal járó, enyhébb lefolyású betegség. Okozhatja az, ha túl sokáig tartózkodunk a szabadban a hideg levegőn, vagy ha nem az időjárásnak megfelelően vagyunk öltözve. Az is segítheti a kialakulását, ha az immunrendszerünk a sok stressz, esetleg a vitaminhiány miatt legyengült állapotban van. A megbetegedés többnyire orrdugulással vagy orrfolyással, köhögéssel, torokfájással és lázzal jár.

az oszi-teli

A náthát, ahogy az influenzát is, a légutak nyálkahártyáján szaporodó vírusok okozzák. Az egyik legfontosabb különbség a két betegség között a kialakulásuk időtartama. A nátha ugyanis fokozatosan hatalmasodik el az emberen. A legfőbb ok pedig, amiért nem létezik ellene védőoltás, az az, hogy a betegséget több száz különböző vírus okozhatja. Ellenben az influenzát az A, B és C típusú influenzavírusok okozzák. A kór ilyenkor néhány óra alatt ledönti az embert a lábáról, és a klasszikus náthás tünetek mellé komolyabb panaszok is csatlakoznak, mint a láz, a hidegrázás, a kimerültség, az izomfájdalom és a fejfájás.

A láz a szervezet védekezőreakciója: a megemelkedett testhőmérséklet arra szolgál, hogy akadályozza a vírusok szaporodását. Tudni kell, hogy a láz gyors lehúzása nem mindig célravezető. Attól függően kell dönteni, hogy milyen gyorsan szökött fel a beteg testhőmérséklete. Ha lassan emelkedett, akkor célszerű várni vele, nehogy elsiessük a dolgot. A hirtelen magas lázat okozó betegség kórokozói ugyanis általában kivételesen érzékenyek a hőre, ezért a testhőmérséklet csökkentésével az elpusztulásukat akadályoznánk meg. Ne feledjük azonban, hogy a tartósan magas láz igencsak megterhelő. A közérzet romlása mellett a szervezet is megsínyli, ezért ilyenkor szükség van a csillapításra.

A megoldás egyszerű: a patikákban vény nélkül kaphatók a paracetamol tartalmú lázcsillapító tabletták, amelyek hatékonyan mérséklik a tüneteket, egyetlen tablettától is akár több órán át láztalanok lehetünk. A továbbiakban, ha nem áll be kézzelfogható javulás állapotunkban, keressük fel a háziorvost.

Győri György