Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az ősz szimfóniái utolsó koncertje

Ma 19 órától kerül sor a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók hangversenytermében Az ősz szimfóniái klasszikus zenei fesztivál idei utolsó koncertjére. 

Nicolae Mihăilă, Vlad Conta és Foica László

Nicolae Mihăilă, Vlad Conta és Foica László

Szimfonikus hangversennyel zárul a 2013 óta évente megszervezett, idén az Az ősz szimfóniái névvel zajló zenei fesztivál a nagyváradi filharmóniában, melyen Vlad Conta karmester és Nicolae Mihăilă zongoraművész működnek közre. Az előadott darabok: Franz Schubert (1797-1828), D-dúr nyitány olasz stílusban, D. 590, Edward MacDowell (1860-1908), 2., d-moll zongoraverseny, op. 23 (bem.) és Antonín Dvořak (1841-1904), III., G-dúr szimfónia, op. 88.

Foica László, az intézmény művészeti vezetője köszöntötte tegnap délelőtt hivatalosan is a meghívottakat, és egy különleges alkalomnak nevezte a ma esti koncertet, amelyen a két művész együtt lép fel. Közölte továbbá, hogy Vlad Conta, fényes nemzetközi karrierrel a háta mögött, jóllehet volt már szerencséje azelőtt is az intézmény munkatársaihoz, először lép fel Nagyvárad filharmóniájának színpadán, míg a nagyváradi születésű, tehetséges fiatal zongoristát, Nicolae Mihăilăt, élete első fellépése, tíz évesen, Nagyváradhoz, Vlad Conta édesapjához, Iosif Conta karmesterhez és Haydn egyik darabjához köti.

Egy másik különlegessége az esti koncertnek az, hogy az intézmény repertoárjának frissítése jegyében hazánkban és Európa keleti felében is kevésbé ismert és játszott zeneszerzőket és műveiket is igyekszik a vezetőség bevonni, mint például az amerikai MacDowell, akinek munkássága nyugaton és a tengerentúlon ismét egyre népszerűbbé válik.

Szamos Mariann