Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az örvéndi magyarok elutasítják az uszítást

Az örvéndi magyar közösség elítéli a rasszista és uszító felhívásokat, a más nemzet elleni támadásokat – derült ki egyértelműen a településen szombaton megtartott falugyűlésen. Az esti órákig is kitartó rekkenő hőség ellenére szép számban, mintegy harmincan jelentek meg azon a találkozón, amit a Alsólugas község egyébként magyar, örvéndi polgármestere, Sorbán Levente hívott össze. Az egyik fő téma az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) által július 20-án megtartott tüntetés volt, illetve a demonstráció napjának reggelére a településen terjesztett uszító szórólapok voltak.

Az orvendi 3

Mint ismert, az EMNP tüntetésének napjára, éjszaka ismeretlenek szórólapokat dobtak be az örvéndiek postaládáiba. A nem is létező örvéndi betyársereg nevében felkelésre buzdították a helybélieket, mert tudni vélték, hogy a néppárti tüntetést a román csendőrség vérbe akarja fojtani. Ezért arra szólították fel a lakosságot, hogy menjenek el a demonstrációra, és vigyenek magukkal eszközöket, ásót, kapát, és akadályozzák meg a vérontást. Az esetről elsőként az EMNP Bihar megyei elnöke, Csomortányi István számolt be sajtótájékoztatóján, amikor azt is mondta, helybéliek információi alapján Grim András, az RMDSZ szórványügyekkel megbízott ügyvezető alelnöke (aki egyébként Örvénden él) hozható összefüggésbe a szélsőséges akcióval. Még a múlt hét derekán Sorbán Levente és Grim András ugyancsak sajtótájékoztató keretében reagált a vádakra, és Grim tudatta, rágalmazásért bepereli az EMNP megyei elnökét, Csomortányit.

Az ügy azonban nem ült el a cikkek megjelenésével, sőt miután a román sajtó is lehozta az esetet, a községben közel 80 százalékot kitevő románság is forrongni kezdett. A szombat esti falugyűlésen a polgármester elmondta, Örvénden nem volt különösebb probléma a románsággal, de Alsólugason többen megállították és kérdőre vonták, olyanok is, akiknek eddig az égvilágon semmi bajuk nem volt a magyarokkal. Az elöljáró elítélte az effajta uszító akciókat, és tudatta, ezek csak gyengítik az amúgy is apró magyar közösséget, továbbá ellenük hangolják a többségieket.

Az orvendi 1

Sorbán Levente

A Sebes-Körös völgyi településen ennek azért különösen nagy a veszélye, mert a húsz százalékot alig meghaladó magyarság képes volt polgármestert állítani a község élére, és nyilvánvaló, hogy a választáson sok román is a magyar jelöltre adta szavazatát. Az ilyen rasszista megnyilvánulások pedig még a magyarbarát románokat is megbotránkoztatják. A polgármester határozottan elítélte a szórólapozós akciót.

A falutalálkozón Sorbán Levente tudatta, a néppártiak azon állítása sem felel meg a valóságnak, hogy az önkormányzat nem reagált az EMNP területfoglalási kérelmére, ugyanis ilyen nem érkezett a hivatalba. A néppárti tüntetésszervezők egyetlen iratot adtak le az alsólugasi községházán, amelyben tudatták a megmozdulás időpontját és helyszínét. Nem kérvényeztek semmit, a rendőrséget sem értesítették a tüntetésről.

Grim András röviden azt ismertette, hogy rágalmazásért pénteken beperelte Csomortányi Istvánt, és 10 ezer lej morális kártérítést kér tőle. Amennyiben a bíróság ezt megítéli, az összeget a megyei tanácsosként is tevékenykedő RMDSZ ügyvezető alelnök a pénzt felajánlja az élesdi Kajántó Mária Gyermekotthon javára.

Az orvendi 2

Grim András

A fórumon jelenlévő helybéliek egyetértettek az elöljáróval, valamennyien úgy tartották, hogy értelmetlenen és rendkívül károsak az ilyen románellenes akciók. Ugyanakkor senki sem tudott választ adni arra, kik terjeszthették az uszító röpcédulákat. Az egyik hozzászóló elmondta, éjszaka kettőkor még sehol sem láttak ilyet, reggelre azonban sokaknál megjelentek a szórólapok, és jó pár példányt a falu központjában is szétszórtak. A falutalálkozó részvevői közül az egyik felszólaló elmondta, kíváncsiságból is elment a néppárti tüntetésre, melyen vagy húszan jelentek meg. A néppárt részéről Moldován Lajos (a parlamenti választásokon az Élesd és Belényes környéki szenátori választókörzetben volt az EMNP jelöltje) olvasta fel az Erdélyi kiáltványt, rajta kívül még volt pár örvéndi, egy pusztaújlaki család, a többiek idegenek voltak – hangzott el a fórumon.

A találkozó második részében terítékre kerültek az Európai Unió által a 2014–2020-as költségvetési ciklusban meghirdetendő mezőgazdasági- és vidékfejlesztési pályázatok, a területalapú támogatások, de szóba került az örvéndi hegy problémája is. Ezen ugyanis a gyümölcsösökben és a kertekben a gazdák nem tudják megvédeni terményeiket a tolvajoktól. Felvetődött a határkerülő megszervezése is. Az erdészeti bajok úgyszintén napirenden voltak, mint ahogy az is, sok földterületet nem jelentettek be a gazdák a hivatalban, ezért a község határa és az adózásra bejelentett területek mértéke között óriási a különbség.

B. B.