Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az örökkévalóság városai

Különleges fotókiállításnak adott otthont a nagyváradi Euro Foto Art Galéria Nagyvásártér (Piaţa 1 Decembrie) 12. szám alatti termeiben: Domokos Miklósné Gombosi Mária 101 képen örökítette meg Budapest és Hódmezővásárhely, Prága, valamint Róma városait, az utcákat és épületeiket, a sétáló embereket. Az évtizedekkel ezelőtt készült munkák a kiállítóterem földszinti részében, a lépcsőfordulóban és az emeleten tekinthetőek meg április 8-áig, hétköznapokon 8 és 19 óra között.

Szűcs László, Miklósné Gombosi Mária, Tóth István és Thurzó Sándor József

Szűcs László, Miklósné Gombosi Mária, Tóth István és Thurzó Sándor József

A budapesti fotóművész kiállítása két okból is különlegesnek számít: a képek egyrészt témájuk jellegében jelentenek egyedit A Holnap városa számára, másrészt abban, hogy hagyományos előhívásos technikával, az úgynevezett analóg módszerrel készültek. A fekete-fehér képekről és megalktóikról szólva Tóth István, az Euro Foto Art Egyesület elnöke köszöntőbeszédében kiemelte, hogy a fényképészet és a fotóművészet igazi lényegét jelenítik meg – a fény és árnyék játékát, hiszen „a fényképészek fénnyel írnak.” Hangsúlyozta továbbá, hogy minden egyes kép külön történetet hordoz magában, és ha figyelmesen vizsgáljuk azokat, magunk is ott teremhetünk a képek ábrázolta tájakon, abban a eltűnt időben, amelyet megragadnak az örökkévalóság számára.

Az elmaradhatatlan csoportkép a jelenlévőkkel

Az elmaradhatatlan csoportkép a jelenlévőkkel

A megnyitón tiszteletét tette Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője, aki beszédében elemezte a fényképek összességét, és több érdekes aspektusra is felhívta a közönség figyelmét, így például a szinte mindenik alkotáson megjelenő vízre, „a nedvességre, mint a tükröződés közegére”, amely nevek szükségtelenségével egészíti ki az emberi jelenlétet, a „filozofikus macskák” mellett a kevésnek tűnő vegetációval benőtt, teljesen urbánusnak ható életet. A főszerkesztő ugyanakkor „érzékeny szociográfiai képekről” is beszélt, amelyek elsősorban arra emlékeztetnek, hogy „az ember elmúlik, de a kockakő marad.”

Domokos Mária megköszönte a szép szavakat, és maga is azt tartotta a legfontosabbnak elmondani, hogy a képek városai ma már nem léteznek abban a formában, ahogy ő megörökítette azokat, mivel a fejlődés átrajzolta őket – viszont, ha elég figyelmes az ember, akkor egy-egy mai vonásukban rájuk ismerhet.

Huszár István alpolgármester egészségügyi okokból sajnos nem lehetett jelen a megnyitón, de gratulációját Tóth István tolmácsolta, egyúttal kellemes húsvéti ünnepeket is kívánva.

A megnyitó kellemes hangulatáról, illetve Szűcs László szavaival élve „a fekete-fehér képek elmuzsikálásáról” Thurzó Sándor József brácsajátéka gondoskodott, aki egy barokk tánczenével zárta az estét.

Szamos Mariann