Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az örökbefogadásról értekeztek

A gyermeknap alkalmából idén első alkalommal június másodikán, vasárnap tartották meg Váradon az örökbefogadott gyerekek napját a Gyermekvárosban. A rendezvényt a váradi önkormányzat és az Adoptált Gyerekek Szüleinek Egyesülete közösen szervezte meg. A Gyermekvárosban az egész napos szórakoztató programok mellett vasárnap délután az egyesület tanácskozására is sor került. Közel ötven olyan szülő jelent meg a találkozón, akik már fogadtak örökbe elhagyott, intézetbe került gyereket, de olyanok is érkeztek, akik ezután szeretnének adoptálni, mivel egészségügyi okokból nem lehet saját utódjuk.

Az egyesület elnöke, Ioan Popa Baciu köszöntötte a megjelenteket. A jelenlevők zöme már tagja volt az egyesületnek, de akadtak legalább tucatnyian, akik ekkor jelezték, hogy belépnének a szervezetbe. A találkozón sok érdekes téma került terítékre. Szó esett többek között az elhanyagolt, vagy éppen az utcán kóborló kiskorúakról, s azokról a társadalmi, gazdasági tényezőkről, így például a gazdasági válság okozta erőteljes elszegényedésről, mely miatt az elhagyott vagy a születés után intézetbe adott gyerekek száma drasztikusan nőtt Romániában. Az is külön téma, hogy a veszélyeztetett családokból, vagy éppen az utcáról intézetbe vitt gyerekek nem minden esetben adhatók azonnal örökbe, ugyanis hátrányos helyzetük miatt sokszor képtelenek családba illeszkedni, neveletlenek, elvadultak, így az intézetekben szükségessé válik egy átnevelő periódus, amikor a hasonló kicsinyeket megtanítják azokra az alapvető magatartásbeli dolgokra, melyek lehetővé teszik azt, hogy később örökbefogadhatóak legyenek. Több lelki vetülete is van persze az örökbefogadásnak, derült ki, így például az, hogyan, mikor kell elmondani az egészen kiskorukban adoptált gyerekeknek azt, hogy nem a vérszerinti szülei nevelik. Egyesek szerint minél előbb el kell ezt mondani a gyereknek, ám akadtak szülők, akik úgy vélték, ha nem áll fenn annak a lehetősége, hogy a gyerek ezt megtudja (pl. a csecsemőkorban adoptáltaknál) úgy nem minden esetben áldásos elárulni, hogy nem az igazi anyuka és apuka neveli.

Bihar megyében tavaly 26 család adoptált kisgyereket, idén április végéig 13. Az örökbefogadási várólistákon azonban egyre többen szerepelnek, mind leendő szülők, mint elhagyott gyerekek, így az egyesület egyik fő célkitűzése az, hogy minden követ megmozgasson azért, hogy a hivatalos eljárás minél egyszerűbbé váljon, s a család nélküli gyerekeket rövidebb idő alatt adoptálni lehessen.

Szőke Mária