Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az önálló magyar egyetem is cél

Több témát is érintett Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke tegnapi nagyváradi sajtótájékoztatóján.

az onallo

Az Alkotmánybíróság döntését figyelembe véve, mely szerint november 14-én dönt majd a népszavazások érvényességi küszöbének 30 százalékra való leszállításáról, szinte kizárt, hogy 2014-ben az elnökválasztás első fordulójával egy időben megszervezhessék az alkotmánymódosításról szóló referendumot, mondta Kelemen Hunor. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy jövőre a régiós átszervezésről sem dönthetnek, és elmarad a kisebbségek számára fontos módosítás – például annak alkotmányba foglalása, hogy a nemzeti kisebbségek államalkotó tényezőnek számítanak – elfogadása is, tette hozzá a szövetségi elnök.

A decentralizációt teljes mértékben támogatják, fenntartják, hogy a döntéseket minél közelebb kell vinni a helyi közösségekhez, mondta Kelemen Hunor, aki egyébként az érmihályfalvi 1956-os megemlékezésre menet állt meg Nagyváradon. Az 1956-os magyarországi forradalmat minden szabadságszerető ember támogatta, hiszen az ütötte az első rést a kommunizmus falán, mondta Kelemen, aki hozzátette, hogy a forradalom után magyarok és románok egyaránt szenvedtek a megtorlástól. Nemcsak emberek, intézmények is áldozatául estek a megtorlásnak, például az önálló Bolyai Egyetemet is a forradalmat követően számoltak fel. Bár Traian Băsescu államelnök elítélte a kommunizmus bűneit, nem beszélhetünk addig jóvátételről, ameddig az intézmények rehabilitációja nem történik meg, jelesül nem létesül önálló, államilag támogatott magyar nyelvű egyetem.

A szövetségi elnök köszönetet mondott Kiss Sándor megyei RMDSZ-elnöknek, Szabó Ödön ügyvezető elnöknek, parlamenti képviselőnek és a Bihar megyei szervezetnek azért, mert néhány nap alatt több mint 30 ezer aláírást összegyűjtöttek a régiós átszervezésről történő megyei népszavazás kiírásáért.

A részletekre visszatérünk.

F. N. L.