Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az MPP év végéig biztosan benyújtja a parlamentben az autonómiatervezetet

Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, a Magyar Polgári Párt (MPP) Kovászna megyei elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az idei év végéig beterjesztik a székelyföldi autonómiastatútumot a parlamentbe – írja a Székelyhon.

az mpp

„Ez most időszerű, nem szabad jövőre halasztani, mert a centenárium évében a románság provokációként értelmezné”– mondta a parlamenti képviselő. További lépésként tárgyalásba kezdenek az RMDSZ képviselőivel, annak érdekében, hogy közösen nyújtsák be a tervezetet. „Természetesen az RMDSZ és az MPP által közösen kidolgozott autonómiatervezetről van szó”– tette hozzá.

Az MPP elnöke arról is tájékoztatott, hogy jogerős ítélet született arról, hogy törvénytelenül adományozott a Kovászna megyei önkormányzatnak székely zászlót. Az adományra vonatkozó szerződést a háromszéki prefektúra támadta meg a bíróságon, amely most érvénytelenítette a megállapodást. A képviselő fellebbezett az Emberi Jogok Európai Bíróságán, és abban bízik, hogy a nemzetközi igazságügyi intézményben neki adnak igazat, és ismét kiteheti a lobogót. A Kovászna megyei törvényszék azzal indokolta az adományozó szerződés megsemmisítését, hogy az autonómiaküzdelmet szimbolizáló zászló konfliktusgerjesztő.

Kulcsár-Terza József kifejtette, hogy ennek nyomán újabb különböző nemzetek zászlait adományozta az önkormányzatnak, azok még ma is ott vannak. Elmondása szerint a prefektus keresi, hogy milyen alapon tudná megtámadni az újabb adományt, de bajban van, mert nem akarja megsérteni az érintett államokat. Ebből is látszik, hogy kettős mércét alkalmaz – tette hozzá.