Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az István a király a IV. Kolozsvári Magyar Napok fénypontja

Az idei Kolozsvári Magyar Napokon fellép Demjén Ferenc, Szörényi Levente, a Csík zenekar, Lovasi András, Hobo, a Tankcsapda, a rendezvény záróakkordja és fénypontja pedig az István a király rockopera vadonatúj változata lesz A Társulat előadásában, augusztus 25-én – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet kedden, június 4-én tartottak Kolozsváron a IV. Kolozsvári Magyar Napok szervezői, illetve az István a király új színrevitelén dolgozó magyarországi vendégeik. A sajtótájékoztató házigazdája Magdó János, Magyarország kolozsvári főkonzulja volt.

A főkonzulátus rendezvénytermében tartott sajtótájékoztatón Gergely Balázs főszervező, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke arról beszélt, hogy az idén negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Kolozsvári Magyar Napok a korábbiaknál nagyobb szabású lesz, a szervezők pedig arra számítanak, hogy az egyhetes rendezvénysorozatra nem csak Kolozsvárról és Kolozs megyéből, hanem egész Erdélyből, sőt, a Kárpát-medence többi részeiből is érkeznek majd emberek.

Horváth Anna, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere szerint a városi önkormányzat az idén a hét-nyolc kiemelt fontosságú rendezvény egyikeként kezeli a Kolozsvári Magyar Napokat, az anyagi támogatás összege pedig kétszerese a tavalyinak.

Feke.Pal_Zsurafszky.Zoltan_Rosta.Maria

Feke Pál, Zsurafszky Zoltán és Rosta Mária

Szabó Lilla programigazgató arról beszélt, hogy a rendezvénysorozat programszerkezete ugyanaz marad, mint a korábbi években, a programpontokat viszont bővíteni fogják. Így például a korábbi évektől eltérően az idén nagyobb hangsúlyt kapnak a dzsessz- és blues-koncertek, amelyeket a Sétatéren, a Kaszinó előtt tartanak majd. Ugyanezen a helyszínen egyébként klasszikuszene-koncerteket is rendeznek majd – tette hozzá. A civil partnerekre és az általuk szervezett programokra az idén is számítanak – mondta. Jó hír a gyerekeknek, hogy idén fellép az Alma együttes – fűzte hozzá.

Sánta Levente fesztiváligazgató az idei Kolozsvári Magyar Napok „legjeiről” beszélt: az idén kétszer akkora színpad áll majd Főtéren, mint a tavalyi kb. 100 négyzetméteres; míg a tavaly 160 ezer euróból gazdálkodtak, az idei költségvetés jóval nagyobb, 260 ezer euró lesz, amit pályázatokból és támogatásokból fedeznek majd; az idén a legnagyobb a kolozsvári magyar cégektől kapott anyagi támogatás, amelynek értéke három év alatt megtízszereződött; az önkéntesek száma az idén lesz a legnagyobb, több mint 120 fős stáb dolgozik majd. Újdonság az is, hogy az idén a Farkas-utca mellett az Egyetem-utcát is bevonnák a helyszínek közé, itt helyeznék el a rekordnagyságú lacikonyhás standot, és megdupláznák a tavalyi 15 sörcsapot is. A szervezők arra számítanak, hogy az István a király előadáson a Kolozsvár Főterén megszervezett mindenkori koncertek legnépesebb közönsége vesz majd részt.

Rosta Mária, az István a király producere arról beszélt, hogy kettős mottóval rendezik a kolozsvári előadást az 1983-as ősbemutató 30. évfordulóján: az egyik szerint az István a király a nemzeti minimum része, hiszen minden magyar egyformán képes örülni neki, világnézettől vagy pártállástól függetlenül, a második pedig Puzsér Róbert kritikustól származik: ami a magyar nemzetnek a Szent Korona, az a magyar népnek az István a király. Az idei kolozsvári előadás különleges lesz, mivel egy vadonatúj rendezésről van szó, a Kossuth-díjas Zsuráfszky Zoltán koreográfus és rendező, a Honvéd táncegyüttes vezetője dolgozik a mű színpadra állításán, és A Társulat adja majd elő. Feke Pál – aki a rockopera címszerepét játssza évek óta, és Kolozsváron is ő lesz majd István – megbízható „régi motoros”, az egyik legjobb magyar musical-énekes, aki a Szörényi-életmű szinte minden darabjában játszott már – tette hozzá Rosta Mária. A kolozsvári előadás egy teljesen új produkció lesz majd, amit a nulláról építenek fel, új díszletekkel, új jelmezekkel is, lesz benne az eredeti, Szörényi-Bródy darabból, A Társulatból, és „a lelkünkből” is – fogalmazott.

Zsuráfszky Zoltán elmondta, maga is szerepelt táncosként az 1983-as István a királyban, az általa vezetett Honvéd együttes pedig a 2003-as, csíksomlyói előadásban. Mindkét változatból szeretne ötleteket áthozni, de a kolozsvári előadás új elemekre és elképzelésekre is épül. A Honvéd táncegyüttes húsz párja mellett legalább ennyien szerepelnek majd az előadásban, őket a helyi tánccsoportok tagjai közül választják majd a ki a következő időszakban. Az új produkció próbái egy hónapig zajlanak majd – tette hozzá Zsuráfszky, aki elmondása szerint szeretné maximálisan kihasználni a ehetőséget, és „ragyogó István, a királyt” kíván bemutatni.

Feke Pál hatalmas megtiszteltetésnek nevezte, hogy a kolozsvári rendezésben is ő játszhatja el az István a király címszerepét. Mint mondta, az István a királyt A Társulat előadásában több mint 350 ezer néző láthatta öt év alatt. Azt ígérte: mindent meg fognak tenni majd, hogy nagyon erős előadást láthassanak az emberek a Kolozsvári Magyar Napokon.

(Közlemény)

KMN2013_plakat

A Kolozsvári Magyar Napok hivatalos plakátja