Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az iskolarendszer eredménye a jó arány

A tanfelügyelőségen kiértékelték az érettségit

Daniel Negrean Bihar megyei főtanfelügyelő és Florin Nicoară, a megyei érettségi-szakbizottság alelnöke az érettségit értékelte ki tegnapi sajtótájékoztatóján. A Bihar Megyei Tanfelügyelőség munkatársai mellett a 19 éves Alexandra Georgiana Vida, a Mihai Eminescu Főgimnázium volt tanulója is nyilatkozott a sajtónak. Ő az egyedüli diák a megyében, aki színtízest ért el az idei érettségin.

Bemutatkozott a megye egyetlen színtízes diákja

A főtanfelügyelő örömét fejezte ki, amiért a sikeresen érettségizők arányának köszönhetően (63,21%) Bihar az ország tíz legjobb megyéje közé kerülhetett az óvásokat megelőzően. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra a közel félezer diákra, akik 5–5,99 közötti átlagot értek el és ezzel épp, hogy lecsúsztak az átmenő osztályzatról. „Azt kell mondanom, hogy már első osztálytól kezdve keményen tanultam, s mind a tizenkét év alatt tudatosan készültem az érettségire” – mondta el Alexandra Georgiana Vida, aki újságírói kérdésre hozzátette, a sok tanulás mellett nem kellett lemondania a diákélet szépségeiről és a barátokról sem, egyszerűen csak igyekezett egyensúlyt tartani életének mindkét vetülete között.

Az iskolarendszer (2)

Alexandra Georgiana Vida, Daniel Negrean és Florin Nicoară

„Hiszem, hogy az átmenő jegyek magas aránya a konszolidált és jól szervezett iskolahálózatnak is köszönhető” – vélekedett a főtanfelügyelő. Negrean pozitívumként értékelte azt, hogy más megyékkel ellentétben, ahol minden községben működtetnek középiskolákat, Bihar megyében három községi iskola kivételével (Rév, Vársonkolyos és Barátka) csak városokban létezik ilyen szintű oktatás. Véleménye szerint ugyanis vidéki líceumokkal nem lehet eredményeket elérni az ottani diákok tudásszintje és a nagyhagyományú oktatási intézmények hiánya miatt. A főtanfelügyelő meglátásában a 63,21 százalékos átmenési arányt az is elősegítette, hogy a 6230 beiratkozott diákból alig 5898-an jelentek meg a próbákon. Véleménye szerint ez a tanárok meggyőzőkészségének is köszönhető, hiszen a vizsgaszimulációkat követően sikerült lebeszéljék a felkészületlen diákokat a nyári érettségin való részvételről.

Pozitívumok és negatívumok az idei vizsgákról

A tanfelügyelőség az idei vizsgaszesszió szervezési erősségének tekinti a diákok számára biztosított egyenlő körülményeket és a hibátlanul működő technikai felszereltséget a vizsgaközpontokban. Nem volt gond a tételek sokszorosításával vagy az internetes kapcsolattal. Negrean emellett szintén erősségként sorolta fel a vizsgabizottságok professzionalizmusát, ugyanakkor gyenge pontként értékelte a felügyelő tanárokat, akik véleménye szerint alulfizetettek voltak, és apró figyelmetlenségekkel könnyen rosszfelé befolyásolhatták a vizsgák lezajlását. Mint elmondta, voltak bizonyos helyzetek, amikor a felügyelő tanárok nem vettek észre egy-egy szabálytalan „segédeszközt” az érettségizőknél, melyeket utólag a bizottságok konstatáltak. Más esetekben túl sokat engedtek meg a vizsgázóknak, vagy nem voltak elég körültekintők.

Florin Nicoară, a megyei érettségi-szakbizottság alelnöke, aki egyébként matematika szakos tanfelügyelő, örömét fejezte ki, amiért az idei érettségin nem a matematika volt a diákok réme. „Nagyjából mindenki egyetértett abban, hogy idén megfelelő volt a matektételek nehézségi szintje” – fogalmazott Nicoară, aki hozzátette, hogy az előző években a túl nehéz és túl könnyű tételek is botrányhoz vezettek. Véleménye szerint fontos megtalálni a megfelelő nehézségi szintet ahhoz, hogy megfelelően felmérjék a diákok tudását, ugyanakkor ne is tántorítsanak el senkit a vizsgán való részvételtől.

Bihar megye szintjén végül is két egyházi tanintézet, a pünkösdista Betel- és a baptista Emanuel-iskola érte el a legmagasabb (száz százalékos) átmenési arányt. Ezeket a Gojdu-főgimnázium és a német líceum követi az iskolák toplistáján. A műszaki szakközépiskolák közül a Mihai Viteazul diákjai érték el a legjobb eredményt 44,34 százalékos átmenési aránnyal, a leggyengébben pedig a Henri Coandă-szakiskola teljesített, ott huszonegy jelentkezőből mindössze egy ment át az érettségin.

Szombati-Gille Tamás