Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az írás, mint rendrakás

A Törzsasztal sorozat keretében március 11-én, pénteken immár második alkalommal látogatott el Nagyváradra Tóth Krisztina költő, író, műfordító, aki az Illyés Gyula könyvesbolt zsúfolásig telt termében beszélgetett Kőrössi P. József kiadóvezető-szerkesztővel.

az iras (TARTALEK)

A budapesti születésű művésznő legutóbb 2008-ban járt Szent László városában, s azóta számos változás történt mind magánéletében, mind művészetében. Ezekről és sokminden másról is mesélt a közel ötvenfős váradi közönségnek. Az est folyamán azonban mégsem a beszélgetés, hanem a felolvasások domináltak, s talán ez adta meg leginkább az esemény sava-borsát, melynek köszönhetően a végszó után a közönség azzal az érzéssel távozhatott, hogy valószínűleg az évad eddigi legsikeresebb Törzsasztal beszélgetésének volt részese.

Tóth Krisztina személyében egy rendkívül sokoldalú művészt ismerhetett meg (újra) a váradi publikum. A felolvasások is bizonyították: a művésznő bátran kísérletezik, és számos műfajban mozog otthonosan. Mint azonban hangsúlyozta, számára nem az új műfajok meghódítása jelenti a legfontosabb kihívást, hanem az, hogy sikerül-e szerkezeti szinten vagy az írás finomabb részleteiben valami olyat alkotni, ami számára személyes fejlődést jelent.

az iras 2

Prózai szövegeivel kapcsolatban elmondta: az a fajta sűrítés, amivel próbálkozik, inkább a költészetre jellemző, a díszes szóvirágokat azonban nem kedveli. Szövegei költőíségét inkább a tömörség és az erőteljes képvilág adják meg. Arról is beszélt, hogy mindig kiemelt figyelmet szentel a szerkezet kialakításának. Novellásköteteinek és regényeinek különálló történetszigetei – a már-már mérnöki precizitású tervezés eredményeként – ezer szálon kötődnek egymáshoz, ami rendhagyó olvasmányélményt nyújt.

A művésznő úgy nyilatkozott, hogy bizonyos értelemben számára az írás egyfajta rendrakás is, hiszen ezáltal helyükre kerülnek a dolgok, mélyebb értelemben pedig az írásai által sokkal nagyobb hatást tud gyakorolni a világra, mint ahogy az egyénként megtehetné.

A rendezvény keretében Tóth Krisztina felolvasott készülő verseskötetéből, de elhangzottak régebbi novellái, publicisztikái és gyermekversei is. Az est dedikálással zárult.

Sz. G. T.