Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az internetes gyógyszervásárlásról

Romániában tilos a gyógyszeripari termékek interneten történő értékesítése. A törvény értelmében ezeket kizárólag a gyógyszertárak forgalmazhatják. Azoknak az állampolgároknak viszont, akik az Európai Unió más tagállamaiból szeretnének interneten orvosságot vásárolni, ettől a hónaptól kezdődően lehetőségük van arra, hogy leellenőrizzék, legálisan működik-e az adott online gyógyszertár.

Országunkban tavaly nyáron indítottak kezdeményezést a gyógyszeripari törvény módosítására, mely lehetővé tette volna, hogy az engedéllyel rendelkező gyógyszertárak a világhálón is áruljanak recept nélkül kapható gyógyszereket. A törvénymódosítási javaslatot azonban nem fogadták el. Romániában ezért továbbra is csak az egészségügyi minisztérium által engedélyezett patikákban forgalmazhatnak gyógyszeripari termékeket. A minisztériumi engedély nélkül működő gyógyszertárakat pedig tíz és húszezer lej közötti pénzbírsággal sújthatják.

az internetes

Az Európai Unió szintjén viszont teljesen más a helyzet. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint, az interneten árusított gyógyszereknek több mint 50 százaléka hamisítványnak bizonyult. Az unió ezért egy új szabályzat révén lehetőséget biztosít a fogyasztóknak arra, hogy leellenőrizzék: az általuk látogatott online patika engedéllyel működik-e.

Július 1-jétől kezdődően minden online gyógyszertárnak kötelessége egy új logót kihelyeznie a weboldalán, amely bizonyítja, hogy az adott egység engedéllyel működik és védelmet nyújt a fogyasztóknak a hamisított termékek ellen – mutatja az Európai Bizottság sajtóközleménye. Az említett logó (képünkön) zöld alapon fehér keresztet tartalmaz, illetve az adott tagállam nyelvén írott rövid, felszólító üzenetet: „Kattintson ide és ellenőrizze, hogy a gyógyszertár legálisan működik-e”. Az új logó egy klikkelés révén átirányítja a vásárlókat az adott ország egészségügyi hatóságának weboldalára, ahol ellenőrizheti az engedélyezett gyógyszertárak listáját.

Sz. G. T.