Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az immunrendszer erősítésének változatai

Fakó bőr, álmos reggelek, egymást érő megfázások, lelassult emésztés, néhány pluszkiló. Ilyenkor biztosak lehetünk benne, hogy ránk fér egy kis „immuntuning”.

Mozgás: a rendszeres mozgás bizonyítottan elősegíti az immunsejtek képződését, ezért nagyon ajánlott a rendszeres, lehetőség szerint friss levegőn végzett testmozgás, pl. a futás, a kerékpározás vagy csak egy kis kirándulás a természetben, amire hetente szánjunk kétszer-háromszor minimum 30-40 percet.

Vitaminok és ásványi anyagok: a szervezet természetes védekezőképessége nagyságrendekkel javítható, ha étrendünkben bőven szerepelnek vitaminok és ásványi sók. Nélkülözhetetlen többek között a C-vitamin (növeli a fehérvérsejtek számát, az immunrendszer által termelt ellenanyagok koncentrációját a vérben), a D-vitamin (szerepet játszik a bőr és a nyálkahártyák felépítésében és működésében), a cink (kutatások szerint lassítja a náthavírusok szaporodását), a kalcium (az idegek, izmok és a szív működésének támogatásában jut kiemelkedő szerephez).

Alvás: mivel már néhány nap alváshiány is megnöveli egy vírus- vagy baktériumfertőzés kockázatát, nem nehéz felfedezni az összefüggést, ami a kipihentség és az erős immunrendszer között áll fenn. Napi 7 óra már elég lehet a szakemberek szerint, és azt leginkább csendes, hűvös, sötét helyiségben ajánlott tölteni.

Mérséklendő az alkoholfogyasztás: a rendszeres poharazgatás pontosan annyira árt a védekezőképességünknek, mint az alkalmanként, nagyobb mennyiségben fogyasztott szeszes ital – derült ki a University os Massachusetts Medical School kutatásából. Ha energizálni szeretnénk magunkat, búcsúzzunk el tőle, jöhetnek a frissen facsart-préselt gyümölcs- és zöldséglevek és a sok-sok tiszta víz.

A feldolgozott élelmiszereket érdemes száműzni, akár azokat is, amelyek túl cukrosak vagy túlzottan zsírosak, és a lehető legtermészetesebb alapanyagokból „feltankolni”. Semmi szüksége a kimerült szervezetnek tartósítószerekre és ízfokozókra, állományjavítókra, „ipari hulladékra”!

Ha lehet, kerüljük a stresszt: a fizikai és pszichológiai stressztényezők az adrenalin és noradrenalin, illetve a mellékvesekéreg hormonjainak fokozott termelését indítják be és tartják fenn. E hormonok hatására az immunrendszer különböző funkciói gátlódnak, azaz a betegségek könnyedén győzedelmeskedhetnek rajtunk és felettünk. Vezessünk be „én-időt” a napi rohanásba, mindig legyen néhány olyan pillanat, amikor befelé fordulunk, nem pörgünk. A meditáció és a helyes légzés elsajátítása a legmegterhelőbb munkahelyen is segíthet oldódni egy kicsit.

Antioxidánsban gazdag élelmiszerek: a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás nemcsak a bennük lévő vitaminok, ásványi sók miatt fontos, hanem az ún. fitokemikáliák miatt is. Ezek a bioaktív vegyületek ugyanis speciális védő hatást fejtenek ki. Egy szabály van: minél színesebb, annál egészségesebb az adott zöldség vagy gyümölcs!

Gyakori nevetés: ismert tény, már évezredek óta, hogy a nevetés csökkenti a stresszhormonok szintjét és serkenti a védő hatású immunsejtek termelődését, ráadásul hatására kevesebb kortizol és dopamin termelődik, amelyek így kevésbé gátolják az immunrendszert. Egy stand-up comedy a tévében vagy egy humoros film igazán jótékony hatású.

Joghurt: a bélflóra egyensúlyának felborulása utat nyit a fertőzéseknek, ezért jót tehetünk az emésztésünkkel, ha rendszeresen megtámogatjuk egy kis élőflórás joghurttal, akár reggel, akár uzsonnára vagy vacsorára.

A folyadékbevitel normalizálása: a nem megfelelő folyadékellátottság esetén a szervezet nehezebben áll ellen a vírusos fertőzéseknek, ezért fokozottan kell figyelni a folyadékpótlásra. A nap folyamán nagyjából akár 8 pohár folyadék egyenletesen elosztott elfogyasztása jó támpont lehet.

Az ideális testsúly: a túlsúlyosak sokkal fogékonyabbak a fertőzésekre, többek között a légzőszervi, a bőr- és a húgyúti betegségekre. A fogyással azonban vigyázni kell, a drasztikus súlyvesztés, majd újbóli hízás váltakozása is csökkenti az immunsejtek működésének hatékonyságát. Csak a mozgással, életmódváltással kombinált diéta jöhet szóba, kerüljük a „csodaszereket”!

Kézmosás: a higiéniai szabályok szervezetünk védekező mechanizmusának alappillérei. A kézmosás segít megelőzni a fertőzéseket, ne feledkezzünk meg róla többek között evés előtt, hazatérés és WC-használat után!

Győri György

az immunrendszer