Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Az igazságot nem lehet felakasztani”

Sok érdeklődőt vonzott az a rendezvény, amelyre szombaton délután került sor a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében. Wittner Mária, az 1956-os forradalom ismert harcosa tartott előadást, akit 1956-ban halál-, majd életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt az akkori magyarországi kommunista hatalom. Wittner Mária az ’56-os forradalom elfojtása után évekig élt a bitófa árnyékában, tizennégy évnyi börtön után kapott kegyelmet, akivel a nagyváradi közönségtalálkozón Tófalvi Zoltán közíró (aki szintén évek óta foglalkozik az 1956-os magyar szabadságharc történetével) beszélgetett.

Tófalvi Zoltán és Wittner Mária a nagyváradi találkozón

Tófalvi Zoltán és Wittner Mária a nagyváradi találkozón

Wittner Máriát Tőkés László európai parlamenti képviselő köszöntötte, aki üdvözlő szavai mellett rámutatott arra a sajnálatos dologra, hogy a forradalmak, szabadságtörekvések megítélése, illetve a szabadságért kiállók elismerése mai napig sokszor megkérdőjelezésre talál főleg olyan politikusok által, akik ma a posztkommunista örökséget folytatva ugyanazokat az elveket vallják, mint az egykori kommunista blokkok diktátorai.

Wittner Mária a beszélgetés során felidézte az ’56-os forradalom napjait, az ezt követő kegyetlen megtorlás-sorozatot és a börtönben eltöltött éveket. Magával ragadó és egyben elgondolkodtató történeteit egy találó gondolattal sommázta: „az igazságot nem lehet felakasztani! A diktatúrák hóhérai megölhetik az igazságot, szabadságot és emberséget kereső forradalmárokat, de az igazságot megölni sosem tudták, bárhogy is forogjon a történelem és a politika kereke. (szőke)