Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az ifjúság jelöltje

A december 11-ei parlamenti választásokon induló RMDSZ-jelöltek bemutatkozásának sorában tegnap a képviselőházi lista 4. helyén álló Bántó Norbertre került a sor. Cseke Attila parlamenti képviselő az ifjúság jelöltjének nevezte a harmincöt éves tanárt, akinek megvannak az adottságai és a tapasztalatai ahhoz, hogy helyet kapjon az országvezetésben.

Cseke Attila és Bántó Norbert

Cseke Attila és Bántó Norbertkampűű

Bántó Norbert, az RMDSZ képviselői listáján 4. helyen szereplő jelöltje tíz éve működik együtt a szövetséggel, és tizenhárom éve tanít földrajzot, Érmihályfalván kezdve meg pályáját. A tanári diploma mellé egy turizmus-földrajz diplomát is szerzett, doktori disszertációját pedig a határon átnyúló turizmus területén végzett vizsgálódásai alapján írta. A turizmusban látja a jövőt a hatékonyan működő magyarországi módszerek romániai alkalmazása által.

Javaslatai – amelyeket az ország parlamentjében is szeretne ismertetni – nem csupán a turisztikai fejlesztést, hanem az iskolai oktatást is érintik. Először is a tananyag szellősebbé tételét indítványozná, másrészt pedig intézményi autonómiát, ami elsősorban arra vonatkozna, hogy az iskola bizottsága döntsön arról, hogy melyik tanár és meddig maradhat meg a betöltött katedránál. Meggyőződése, hogy az oktatás a „három perc tanulás, húsz perc ismétlés és tíz perc lazítás”, valamint a kizárólag plusz – azaz fakultatívan elvégzendő – házi feladatok rendszerére kellene épüljön. Véleménye szerint a jövő évi új tanügyi törvény mérföldkövet jelent majd a hazai oktatásban, és a decemberi választások eredményei jelentősen befolyásolják majd ennek az irányát.

Bántó ugyanakkor támogatja azokat a fiatalokat, akik külföldön vállalnak munkát, és arra buzdítja őket, hogy menjenek, szerezzenek tapasztalatot, tudást és pénzt, majd jöjjenek haza, és kamatoztassák ezeket itthon.

Szamos Mariann