Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az időgyűjtőket ünnepelték

Háromnapos rendezvénysorozattal ünnepelték az idősek világnapját a nagyváradi Caritas Catolica által működtetett Szent Erzsébet Szociális Gondozóközpontban. Október 1-én, csütörtökön a Máltai Segélyszolgálat tagjai töltöttek el egy hangulatos teadélutánt a bentlakókkal, melynek keretében Dr. Földes Béla, a Máltai Segélyszolgálat egykori vezetője, a nagyváradi Caritas alapító tagja, előadást tartott az időseknek, hangsúlyozva a szépkorúak társadalmi szerepvállalásának fontosságát.

Az idogyujtoket 1

A délután záróakkordjaként Majoros Attila, a Mária Rádió zenei szerkesztője invitálta közös nótázásra a lakókat. Virtuóz gitárjátéka, valamint kifogyhatatlan nóta- és poénkészletei révén könnyedén felpezsdítette az otthon hangulatát, s a bentlakók csakhamar csatlakoztak az énekhez és néhányan még táncra is perdültek. A hangulatért köszönet illeti a Borostyán catering-vállalatot is, amely ízletes süteményekkel édesítette meg az idősek délutánját.

Pénteken Pék Sándor Nagyvárad-újvárosi plébános mutatott be ünnepi szentmisét a gondozóközpont közösségi termében Kóhr Balázs atya koncelebrálásában. Prédikációjában Pék Sándor azt hangsúlyozta, hogy az Istent nem elérni, hanem csak befogadni lehet. Az időskor pedig egy csodálatos lehetőséget nyújt arra mindenkinek, hogy a Jóistent befogadja a szívébe.

az idogyujtoket 4

Hétfőn Benedek Ramóna hittanárnő vezetésével a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum tízedik és tizenegyedik osztályos diákjai, Balla Tímea, Czvikker Melissza, Kussy Erna, Szabó Flórián és Venkli Virág örvendeztették meg rövid műsorral a bentlakókat, melynek keretében a magyar irodalom legszebb időskorhoz kötődő verseiből olvastak fel válogatást, de elhangzottak csoportos énekek és szólóénekek is.

A bentlakókat Szabó Ervin atya köszöntötte, aki beszédében Tempfli József kiérdemesült püspök szavait idézve különbséget tett öregség és az időskor között. Mint hangsúlyozta: öreg az, akinek nincsenek tervei, aki már mindenről lemondott, idős viszont az, aki időt és tapasztalatokat gyűjtött. „Az időskor hatalmas ajándék” – mondta Benedek Ramóna tanárnő is, aki hozzátette – „szeretnénk hogy a világnap alkalmából bennünk is tudatosuljon, hogy egyszer mi is idősek leszünk. Azért jöttünk el, hogy hálát mondjunk mindazért, amit az idősek értünk tettek és tesznek, ugyanakkor meríteni is szeretnénk bölcsességükből”.

Sz. G. T.