Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az idei első hóhelyzetről

Úgy tűnik, Nagyváradon nem okozott különösebb általános bosszúságot – a gyermekeknek viszont annál több örömet – az idén először szombat éjjel frissen lehullott csekély hómennyiség, legfeljebb csak néhány cipő ázott be… A főutakat már éjszaka „szántották” és sózták, homokozták a RER Ökológiai Szolgáltató Rt. kotrójárművei, nappal viszont annál kevesebbet lehetett már látni belőlük, hiszen vasárnap koradélutánra már javában olvadásnak indult a lehullott fehér áldás.

Az idei 1

Kis városi körutunk során nagyjából mindenütt tiszta főutakat láttunk, az útszéleken egyre több olvadó sáros-vizes latyakkal. Reggel a Sebes-Körös partján egy ügyeskedő szélsebes csoda minijárgányba is belebotlottunk, ami épp a koedukált biciklis-gyalogos sétányt takarította, egyik felén homokot spriccelve, másik felén lapátolva a feloldott havat.

az idei 2

Dél körül pár havas, csúszós lépcsőfok, illetve néhány takarítatlan buszmegálló és gyalogos átkelőhely gödörbe gyűlt olvadt leve bosszantotta még a távolugrásban gyakorlatlanabbakat, illetve a nemcsak télvíz idején nehezen közlekedő korosztályt. Páran az autójuk beindításával és takarításával szorgoskodtak reggel.

az idei 3

A villamossínek tiszták voltak, bár a rogériuszi piac környékén műszaki hiba miatt volt egy kis fennakadás, a déli órákban egymás mögé torlódott néhány szerelvény.

az idei 4

A plusz néhány fok sajnos a gyermekek legnagyobb bánatára máris olvadásnak indította az idei első finom hóréteget vasárnap dél körül. Szerencsére sokan már a kora délelőtti órákban megrohamozták családostól a parkokat, hogy hóembert építsenek. Az egykori olaszi temető helyén álló övezetben például valóságos hóemberépítő verseny bontakozott ki (még kendős hóasszony is akadt), több tucat kisebb nagyobb, kockafejű vagy formásabb műalkotás nőtt ki pillanatok alatt a földből, s a hószobrok mellett szorgosan készültek a családi virtuális albumba a sztárfotók. A gyermekek ugyanakkor minden apró hófödte dűlőt kihasználtak, még a nyugati városszéli „strekket” is, hogy az idei első száguldó szánkózást élvezhessék.

az idei 5

A rogériuszi Gyermekvárosban koradélután kezdték lefagyasztani a korcsolyapályát, de már egy-két órával a szilárdulás előtt türelmetlen kis tömeg toporgott, hogy még aznap jégre vigyék párjaikat. Amint megtudtuk, aki saját korcsolyát visz magával, annak ingyenes a csúszkálás, aki viszont bérelni akar lábtyűt, annak holnapig még várni kell, mert csak akkor nyit meg hivatalosan is a ring és a kölcsönző, ahol várhatóan 5 lej körül vesztegetnek majd egy pár jégre-, illetve lábravalót.

Tóth Gábor

az idei 6