Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az Európai Unió jövőjéről

Biró Rozália, a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) elnöke, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője (képünkön) az Európai Unió, azaz Európa jövőjéről beszélt péntek délben tartott sajtótájékoztatóján. Az unióban szükségszerűen foganatosítandó változtatások a jelenlegi ismeretek tükrében elkerülhetetlenek, a kérdés csupán az, hogy hogyan sikerül majd megőrizni az európaik Európáját.

az europai unio jovojerol

Biró Rozália szerint a jelen állapotokat figyelembe véve – amelyek az Európai Unió gazdasági potenciálját és ennek jövőben világosan kirajzolódó csökkenését, és az integritás és együttműködés körüli, valamint a közép-keleti és afrikai problémák elmélyülését, valamint a növekvő agresszió és cybertámadások egyre gyakoribb előfordulását tekintve – szükségszerűen változások fognak bekövetkezni az elkövetkező években. A politikus kitart az egységes Európai Unió fenntartása mellett, amelyet 5 forgatókönyv alapján lehetne újjáteremteni, ellenben mások egy hatodik forgatókönyv szerint a teljes felbomlással is számolnak.

A Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke által az Európai Unió jövőjének átszervezéséről szóló öt forgatókönyve, melyekről Biró Rozália beszélt, a következő lehetőségekkel számol: egy egységes piac fenntartása, azaz a szabad munkaerő-áramlás és áruforgalom megőrzése, de minden másfajta közösség megszűnése; bizonyos közös területek megtartása, például a szabad információáramlás egy telekommunikációs ügynökség révén (az ún. „kevesebbet, de jól” elve alapján); „kétütemű Európa” (ez ellen általában tiltakoznak a képviselők), azaz a jelenlegi 27-ek 15-ökre tömörülnének aszerint, hogy azok az államok, amelyek többet akarnak, többet is valósítsanak meg (közös politikák, közös ügyészség, biztonságpolitika, információáramlás, stb.); minden marad a régiben, csupán újra kell fogalmazni a célkitűzéseket; 5) a „sokkal többet együtt” elve, amely egy föderális Európát vetítene elő a nemzeti szuverenitás csökkenésével, és mindennel kapcsolatban uniós szintű döntéshozatallal.

Biró Rozália szerint a legfontosabb jelenleg a települések, régiók és országok közötti kommunikáció, a közös pontok keresése. Ennek érdekében indítványoz egy széleskörű párbeszédet, amely 2017 szeptemberéig összesítené az ötleteket, javaslatokat a 27-ek Európájának megtartásáraról, és decemberre lehetővé tenné egy végleges forgatókönyv kidolgozását, amely meghatározná az irányvonalakat a következő húsz évre.

A képviselő azt is hozzátette az elmondottakhoz, hogy hamarosan kerekasztal-beszélgetéseket indítványoz, amelyeken szakemberek nyilváníthatják ki véleményüket a témában országszerte.

Szamos Mariann