Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az Európai Bizottság szerint a kisebbségügy nem európai uniós hatáskör

Az Európai Bizottság polgárokkal folytatott kommunikációért felelős részlege az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) megkeresésére közölte, hogy az Európai Uniónak nincs hatásköre kisebbségi ügyekben, ezért „úgy tűnik, nem létezik törvényes alap” az EMNP és az EMNT által véleményezésre benyújtott európai polgári kezdeményezés elfogadására.

A brüsszeli hivatal válaszáról az EMNP tájékoztatott egy szerdán kiadott közleményben. Az EMNP és az EMNT az európai polgári kezdeményezés eszközével próbálja az őshonos kisebbségek védelméről szóló jogszabály elfogadására sarkallni az uniót.

„A kisebbségekhez tartozó egyének védelme fontos az Európai Bizottság számára. (…) Bár az Alapjogi Charta tiltja a valamely nemzeti kisebbséghez való tartozás alapján történő hátrányos megkülönböztetést, az uniónak nincs általános hatásköre a kisebbségek ügyében, és különösképpen nincs egy kisebbség jogállásának elismerésére, valamint a kisebbség önrendelkezésére vagy autonómiájára vonatkozóan” – idézte az EMNP közleménye a brüsszeli választ. A bizottság kommunikációs osztálya azt is közölte, hogy az Európai Uniónak a kulturális örökség védelme terén sincsen döntéshozatali hatásköre.

szilagyi zsolt

Szilágyi Zsolt szerint a benyújtott szöveg „éppen hogy súrolja a lécet”
Fotó: Neppart.eu

A brüsszeli hivatal ugyanakkor azt is hozzátette véleményezéséhez, hogy „a közölt álláspont sem az Európai Bizottságot, sem pedig a kezdeményezőt hivatalosan nem kötelezi, a véleményezés pusztán tájékoztató jellegű.”

Szilágyi Zsolt, az EMNP alelnöke értékesnek tartotta a visszajelzést. Abból a tényből, hogy két és fél hónapra volt szükség a válaszadásra, azt a következtetést vonta le, hogy „jó helyen kopogtatnak”, a beadott szöveg pedig „éppen hogy súrolja a lécet”.

„Ez hozzásegít ahhoz, hogy továbblépjünk, a tapasztalatot pedig megosszuk mindenkivel, aki hasonló kezdeményezésen dolgozik” – idézte a közlemény a párt alelnökét. Szilágyi Zsolt hozzátette, továbbra is vallják, hogy az európai polgári kezdeményezést csakis Kárpát-medencei és európai összefogással lehet sikerre vinni.

Az EMNP és EMNT által kidolgozott kezdeményezés egyike az erdélyi magyar szervezetek által javasolt uniós törvénykezdeményezéseknek. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és partnerei egy másik – alapelveiben hasonló – keretszabályozás szövegét dolgozták ki, amelyet ezen a héten kívánnak elfogadni az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) dél-tiroli kongresszusán. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a nemzeti és kulturális sajátosságokkal rendelkező régiók védelméről készített elő polgári kezdeményezést.

Az Európai Unió 2012. április 1-je óta teszi lehetővé, hogy polgárai az európai polgári kezdeményezés jogával éljenek. Ennek lényege, hogy olyan javaslat esetén, amelyet az unió egymillió polgára támogat aláírásával, az Európai Bizottság (EB) jogszabályt alkothat egy adott kérdéskörben, amely összhangban áll az európai uniós alapszerződéssel és irányelvekkel. (MTI)