Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az Érmellék számára „közelebb jön” Debrecen

Felújítják és megerősítik a 48-as utat Debrecen és Nyírábrány, illetve az országhatár között mintegy 20 milliárd forintból. A Kósa Lajos tárca nélküli miniszter által bejelentett fejlesztés ajánlati felhívása már a Közbeszerzési Hatóság honlapján is megjelent. A 48-as főút Debrecentől Vámospércsen át, Nyírábrányt érintve tart a magyar–román határig, melynek túloldalán a szintén magyarajkú, 10 ezer lakosú Érmihályfalva, az Érmellék központja fekszik.

az ermellek1

Magyarország kormányának támogatásával és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közreműködésével, 26 kilométeren újul meg a Debrecent az Érmellékkel összekötő főút. A jelentős forgalmat bonyolító útszakaszt az uniós normáknak megfelelően burkolaterősítéssel látják el.

A fejlesztés kapcsán dr. Szilágyi Ferenc, a Partiumi Autonómiatanács (PAT) elnöke, gazdaságföldrajzi szakértő, egyetemi oktatója nyilatkozott, aki elmondta, hogy jelentős kulturális és gazdasági előnyökkel is jár a beruházás, mely nagyban hozzá fog járulni az Érmellék fejlődéséhez és egészében, a határ mindkét oldalán előnyökkel jár majd.

Történelmileg az Érmellék számára Debrecen sok tekintetben, a gazdaság, vagy a kultúra területén inkább számított központnak, mint Nagyvárad.

A mesterségesen felbontott korábbi természetes kapcsolatok újraélednek, emiatt pedig kiemelkedően fontos a térség és a cívisváros közötti jó közúti összeköttetés – hangsúlyozta Szilágyi. Amint a tervezetből kiderül, a felújításra szánt út olyan burkolatot kap, amely alkalmassá teszi az intenzív nehézgépjármű-forgalom elviselésére is.

Fontos, hogy az érmihályfalvi határátkelőt mihamarabb a teherforgalom teljes átengedésére is alkalmassá tegyék, annak érdekében, hogy Érmellékről ne csak Nagyváradon át, 130 kilométeres kerülővel lehessen áruforgalmat bonyolítani Debrecen irányába – hívta fel a figyelmet az autonómiatanács elnöke.

S. É.