Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az erdélyiség megnyilvánulása demokratikus jog

Tőkés László az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Néppárt fővédnöke, Szilágyi Zsolt az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, valamint Nagy Attila szerkesztő sajtótájékoztató keretében mutatták be hétfőn Nagyváradon a Transylvanian Monitor időszakos kiadvány legújabb számát. 

az erdelyiseg

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által, 2004-ben életre hívott kisebbségi- és emberi jogi figyelőszolgálatot végző kiadvány célja a nemzetközi figyelem felkeltése és ráirányítása a romániai kisebbségi- és emberi jogi helyzetre. A legújabb szám a 2014-től 2016-ig terjedő időszak romániai magyarellenes megnyilvánulásait foglalja össze román-, angol- és magyar nyelven.

A magyarellenes kérdések jó része megoldható lenne, ha az állam részéről minden egyes esetben határozott, világos és azonnali fellépés történne a létező törvények alapján, illetve ha Románia betartaná azokat a nemzetközi kötelezettségeket, amelyeknek a része, fejtette ki álláspontját Szilágyi Zsolt. A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) március 23–24-i plenáris üléséről hazatérő politikus ugyanakkor hozzátette, hogy a KMKF zárónyilatkozatában jelzi a Romániában létező állandó magyarellenességet, és a plenáris ülés résztvevői is azt kérik a román állam vezetőitől, hogy lépjenek föl a magyarellenesség ellen, illetve, hogy Románia tartsa be nemzetközi vállalásait.

A demokrácia által szavatolt és alkotmányban foglalt jog a személyiség és az identitás szabad kifejezésének a joga, adott hangot véleményének a Néppárt országos elnöke azzal kapcsolatban, hogy a március 15-i kolozsvári megemlékezések alatt a csendőrség megbüntette a Néppárt Erdély történelmi zászlójával békésen ünneplő tagjait.

„Nemzeti hovatartozástól függetlenül az ember személyiségének értékei közé tartozik az is, amit az erdélyi régió ad neki. Nem hiszem, hogy Bukarestnek vagy a helyi csendőrségnek jogában állna megmondani nekem, hogy erdélyinek érezzem-e magam, vagy sem” – mondta Szilágyi Zsolt, majd hozzátette, hogy a csendőrség visszaél a hatalmával, amikor érvényes bírósági tiltás nélkül bünteti a regionális szimbólumok használatát, valamint a regionális identitás kifejezését.

„Szolidárisak vagyunk és segítséget nyújtunk a megbüntetett kolozsváriaknak, kérjük a csendőrséget, hogy törölje el a büntetéseket, és kérjen elnézést a meghurcolt emberektől. Ugyanakkor arra kérjük az RMDSZ-t, hogy tisztázza, hogy a csendőrség, vagy az ünneplő erdélyiek oldalán áll” – mondta a Néppárt országos elnöke. Szilágyi végezetül hangsúlyozva, hogy megengedhetetlen, hogy az Európai Unióban tiltsák a regionális identitás megnyilvánulását és kifejezését – írta az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája.