Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az erdélyi magyaroknak is járna bocsánatkérés

Több témát érintett az a pénteki sajtótájékoztató, melyet Tőkés László, EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) védnöke tartott, s melyen részt vett az EMNP két helyi vezetője, Csomortányi István és Nagy József Barna is. Tőkés elsőként szóba hozta a trianoni paktum évfordulóját, s úgy vélekedett, az országcsonkolás miatt elszenvedett sérelmekért az erdélyi magyarságot megilletné egy olyan történelmi bocsánatkérés, mint a zsidókat a holokauszt miatt.

az erdelyi

A sajtótájékoztatón téma volt az Ilie Bolojan váradi polgármester Reggeli Újságnak adott interjúja, melyben a román liberális városatya a helyi magyarságot érintő dolgokról mondta el véleményét, s melyre a volt RMDSZ-szes alpolgármester replikával reagált. Az EMNP váradi vezetői, noha több dologban elítélték Bolojan magyarságpolitikáját, álságosnak és hamisnak vélték a volt alpolgármester válaszát, mely szerintük egyszerű szerecsenmosdatás, az RMDSZ sikertelenségének és látszatpolitikájának magyarázgatása.

„A polgármestertől függetlenül való tény, hogy Biró Rozália több mint tízesztendős alpolgármestersége alatt a nagyváradi magyarság térvesztése és számbeli fogyása nemhogy megállt volna, hanem fokozódó ütemben gyorsult. Ez alatt a tíz év alatt egy szűk üzleti csoport politikai érdekei közösségünk valamennyi fontos kérdését felülírták. – sommázott a néppárt két váradi vezetője a sajtótájékoztatón. Csomortányi egyebek mellett elmondta: „Az oktatásban elszenvedett legfájóbb veszteségünk az Ady Endre Líceum térvesztése. Biró Rozália alpolgármestersége alatt a politikum nem kis mértékben telepedett rá erre az intézményre is. A líceum épülete ugyanúgy teret biztosított a Hit Gyülekezete szekta szeánszainak, mint Kuncze Gábor neoliberális politikus váradi szereplésének. Mindezek csupán tünetei voltak annak a folyamatnak, melynek eredményeképpen felmerült hitelességi gondoknak köszönhetően, ma már csak négy kilencedik osztályra volt elegendő jelentkező az addigi hat helyett (miközben a Mihai Eminescu Főgimnáziumban kettőről négyre nőtt az osztályok száma). Ráadásul a kampány során az RMDSZ rossz eredménye esetén a líceum elköltöztetésével riogatták a szülőket. Ezt a félrevezetést Bolojan polgármester úr joggal utasította vissza.”

 Szőke Mária