Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az Erdély-zászlót is kitűzték

Rövid sajtótájékoztatót tartott tegnap Nagyváradon Tőkés László európai parlamenti képviselő, akinek irodája erkélyére újabb zászló került, a képviselő most a történelmi Erdély-zászlót tűzte ki.

erdelyi 1

 

Tőkés László az újságíróknak elmondta, hogy Erdély történelmi lobogója az itt élő népek, magyarok, románok, szászok számára a békés együttélést, egymás kölcsönös tiszteletét kell jelentse, nem szabad ezt tehát gyűlöletkeltésre és diszkriminációra használni.

Tőkés röviden megemlékezett az 1919-es köröstárkányi mészárlás mártírjairól is, felidézve a tragikus esetet, mikor április 19-én az Erdélybe bevonuló román szabadcsapatok közel száz tárkányi magyart gyilkoltak meg. Szó esett az 1920-as román bevonulásról is, amikor április 20-án Traian Moşoiu tábornok vezetésével a román hadsereg elfoglalta Nagyváradot, a bihari megyeszékhely ezáltal román fennhatóság alá került. Ez utóbbi esemény azért kapott szerepet a tegnapi sajtótájékoztatón, mivel a román médiában megjelentek olyan cikkek a minap, amelyekben azzal vádolták Tőkést, hogy készakarva, provokációként választotta április 20-át az Erdély-zászló kitűzésére. Tőkés László visszautasította a vádat, kijelentve, hogy ez csupán véletlen, „de lehet, a Gondviselés keze van a dologban, hogy pont ezt a napot választották”. Erdély történelmi zászlaja ugyanis olyan jelkép, a mire nemcsak az erdélyi magyarok, hanem az erdélyi románok is méltán lehetnek büszkék, mert ez a zászló jelzi Transzilvánia sokszínűségét, szellemi és kulturális gazdagságát. Arra a kérdésre, nem tart-e attól, hogy a három éve tartó „zászlóháború” forgatókönyve szerint az erdélyi lobogó kitűzéséért is megbírságolja a helyi önkormányzat, Tőkés annyit felelt, reméli, hogy a város vezetői belátják, egy ilyen gesztus magukat az erdélyi románokat is sértené, s hogy semmi sértő gesztus vagy provokáció nincs ebben.

A sajtótájékoztatón jelen lévő Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezetének elnöke röviden ismertette az erdélyi zászló történetét.

A lobogó pontban délben tűzte ki az EP-iroda erkélyére Tőkés László. Nemcsak az újságírók és a kíváncsi járókelők figyelték ezt, hanem a helyszínre kiszállt közösségi rendőrök is, akik a szemközti oldalról autójukból filmezték az eseményeket.

Szőke Mária